Dingeweg 3, Uithuizen

Omschrijving

Aan de Dingeweg gelegen HEKPIJLERS uit omstreeks 1900, die de toegang naar het achtererf van de boerderij markeren. De gepleisterde pijlers hebben een vierkante grondslag en staan op een rechthoekige basis. Als beëindiging hebben ze een afdekplaat met koepeldakje, bekroond door een op een voetstuk geplaatste bol. Op de linker pijler staat in goudkleurige letters: Huize, en op de rechter: Tocama. Het beweegbare smeedijzeren hek tussen de pijlers is vernieuwd. Bij de entree aan de Borgweg staan identieke pijlers; ze zijn een kopie, gemaakt omstreeks 1995 en vallen derhalve buiten de bescherming.

Twee hoofdpijlers aan de Dingeweg van algemeen belang

- vanwege de functionele relatie met de boerderij

- vanwege de hoge mate van gaafheid.

515283
Huize Tocama

Inleiding

Complex genaamd "Huize Tocama", bestaande uit een DWARSHUISBOERDERIJ met HALS en aangebouwde HOOFD- en BIJSCHUUR, en HEKPIJLERS. De boerderij, die waarschijnlijk gebouwd is in de 19de eeuw, kreeg in 1914 haar huidige Eclectische aanzien. Het voorhuis is toen door H. Rubertus & Zn. uit Uithuizen in opdracht van de toenmalige eigenaar R.P. Dojes verhoogd met een verdieping en verbouwd. Omstreeks diezelfde tijd liet Dojes een serre ontwerpen, die tegen de zuidoostzijde van de hals werd geplaatst. De serre is later vergroot en heeft nieuwe vensters gekregen. Op het achtererf staat een koetshuis dat op zodanige wijze is verbouwd tot dubbele garage dat het net als de serre buiten de rijksbescherming valt.

Het complex is grotendeels omgracht en wordt verfraaid door een grote landschapstuin, waarvan de aanleg niet geheel oorspronkelijk meer is en daarom buiten de bescherming valt. In de tuin bevindt zich een eenvoudige, achthoekige houten THEEKOEPEL die er waarschijnlijk in de jaren veertig is neergezet. Oorspronkelijk had de boerderij een dubbele omgrachting, maar al jaren geleden is een deel ervan gedempt. Een kopie van het oorspronkelijke bruggetje over de gracht vormt de hoofdentree naar het complex. Het achtererf van de boerderij is bereikbaar via de Dingeweg en via de Borgweg. De boerderij is in 1991 verkocht waarna er een oorlogsmuseum in is gevestigd. Het complex is markant gelegen bij de entree van het dorp, schuin tegenover het terrein van de Menkemaborg.

Waardering

Complex bestaande uit een dwarshuisboerderij met toegangspijlers en theekoepel van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een rijk uitgevoerd boerderijcomplex uit het eind van de vorige eeuw

- vanwege de opvallende eclectische vormgeving