Vitusdyk 29, Blauwhuis

Inleiding

De PASTORIE behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus is, evenals de Neogotische kerk, gebouwd tussen 1867 en 1871 naar ontwerp van P.H.J. Cuypers in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met Art Nouveau motieven. Bij de uitvoering was de latere rijksbouwmeester architect C.H. Peters betrokken. De bouw werd aan aannemer O.H. Schuurmans te IJlst gegund. De pastorie die ten westen van de kerk ligt, is naar het zuidwesten gericht en wordt door een ruime tuin omringd. Door een verbouwing in de jaren 1938/1941 heeft het gebouw een lichte verandering in verschijningsvorm ondergaan: toen zijn onder meer de twee serres aan de west- en zuidzijde toegevoegd. Het gebouw is, net als de kerk, in 1991-93 gerestaureerd.

Omschrijving

De pastorie op rechthoekige plattegrond is geheel onderkelderd, twee bouwlagen hoog, wordt gedekt door een overstekend zadeldak op houten klossen met leien en twee schoorstenen en is uit bruine baksteen opgetrokken; voor de decoratieve elementen zoals de dubbele gebogen strekken boven de vensters en de banden tussen de vensters zijn gele bakstenen gebruikt. Het hoge basement, waarin twee keldervensters, is afgezet door een natuurstenen waterlijst. De voorgevel wordt door pilasters in drie traveeën verdeeld. Begane gronds zitten van links naar rechts de toegangspartij, twee lichtgetoogde vensters met tweelicht bovenlicht en een erker; op de verdieping vier lichtgetoogde T-vensters. De eerste en tweede bouwlaag zijn van elkaar gescheiden door een band van siermetselwerk. De entree bevindt zich in een portiek met natuurstenen omlijsting met geometrische Art Nouveau-motieven. In het vierkante bovenlicht zit een glas-in-lood-afbeelding van de Goede Herder. Voor het portiek ligt een zeven treden tellende natuurstenen stoep geflankeerd door bakstenen muurtjes. De zuidgevel wordt door pilasters eveneens in drie traveeën delen verdeeld en verlevendigd met siermetselwerk in gele baksteen. Beganegronds zitten van links naar rechts: een T-venster en de serre met meerruits bovenlichten; op de verdieping twee T-vensters; in de top, met eenvoudig bewerkte windveer, twee kleinere enkelruitsvensters en een smal blind venster. De achtergevel is symmetrisch ingedeeld. In het basement zitten vier kelderramen; aan de zuidkant zitten beganegronds twee T-vensters onder getoogde strek, aan de noordkant twee kleinere T-vensters met tweelichtbovenlicht onder getoogde strek; op de verdieping twee T-vensters. Het INTERIEUR van de pastorie is qua indeling ongewijzigd: de plattegrond is rechthoekig. Via het halletje is de gang te bereiken, die links naar de kerk leidt en rechts naar de verschillende vertrekken. Tussen hal en gang is een houten dubbele deur met geruit transparant glas-in-lood. De trap, rechts op de gang, heeft een dichte houten leuning waarvan de trappaal vervangen is door een gebogen afsluiting met snijwerk in geometrische Art-nouveau-motieven. De inrichting van de vertrekken is zeer sober en deels nog origineel. Noemenswaardig zijn onder meer de houten paneeldeuren die voorzien zijn van houten, in geometrische motieven gesneden deurlijsten, waarvan een aantal met halfrond bovenlicht met glas-in-lood (beganegronds) en (op de verdieping) met tympaanachtige afsluiting. Verder, tussen de twee woonvertrekken op de verdieping, een dubbele houten deur met geruit glas-in-lood in het middendeel. Op de tweede verdieping liggen de slaapvertrekken.

Waardering

De pastorie, horend bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vituskerk te Blauwhuis (gewijd 1872), is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een maatschappelijke en geestelijke ontwikkeling;

- vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is;

- vanwege de in redelijk grote mate aanwezig architectonische gaafheid van exterieur en interieur;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van het hele kerkelijk complex en de dorpse omgeving.

515167
St.Vitus

Inleiding

ROOMS-KATHOLIEK KERKELIJK COMPLEX, bestaande uit de ST. VITUSKERK, de bijbehorende PASTORIE, het KOETSHUIS, het gietijzeren HEK en de BEGRAAFPLAATS met houten BAARHUIS en drie GRAFMONUMENTEN (kerk en pastorie gebouwd tussen 1868 en 1871 naar ontwerp van P.J.H. Cuypers). Stilistisch is sprake van verschillende stijlen, daaronder Neogotiek en een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met Art Nouveau decoraties. Het complex ligt aan de noordzijde van de Hemdyk, op een globaal rechthoekig terrein, dat zuidwest is gelegen. De begraafplaats neemt het westelijk en noordelijk deel van het perceel in beslag; de kerk met pastorie ligt ten zuidwesten daarvan; aan de zuidoostzijde ligt de pastorietuin. Het terrein wordt aan de straatzijde begrensd door een gietijzeren hek; er omheen loopt een brede sloot. langs de kanten staan verschillende rijen bomen.

Na de Reformatie in 1580 waren in deze streken -de driehoek tussen Bolsward, Sneek en Workum- de kleine rooms-katholieke parochies opgeheven. De gelovigen konden hier uitsluitend worden bezocht door rondreizende priesters. In 1632 werd het Sensmeer drooggelegd: het polderbestuur kwam in het "blauwhuis" bijeen, een gebouw dat zo genoemd werd naar de kleur van het materiaal dat op het dak lag. Na 1651 stelde de eigenaresse van het "blauwhuis" het gebouw beschikbaar voor de Room-katholieke eredienst. In 1780 werd het pand eigendom van de R.K. statie en vanaf 1785 kreeg het de functie van pastorie van de intussen ernaast gebouwde nieuwe kerk, die aan St. Vitus toegewijd was. In 1855 kreeg de statie de status van parochie. Om de kerk heen ontwikkelde zich geleidelijk aan een kleine nederzetting, een rooms-katholieke buurtschap, die pas in 1950 de status van dorp kreeg en "Blauwhuis" bleef heten. De parochie was vanaf de 18de eeuw sterk gegroeid: de gelovigen kwamen uit verschillende dorpen in de omgeving; in de loop van de negentiende eeuw was de noodzaak van de bouw van een grotere kerk overduidelijk geworden. In 1867 gaf het kerkbestuur van de RK parochie te Blauwhuis aan architect P.J.H. Cuypers, werkzaam in Amsterdam, de opdracht om een ontwerp te maken voor een nieuwe kerk. Dit werd het begin van de bouwwerkzaamheden van Cuypers in de noordelijke streken, die een hoogtepunt bereikten met het ontwerp voor de monumentale St. Bonifatiuskerk in Leeuwarden (1882-84). Cuypers ontwierp een kerkelijk complex in Neogotische stijl, waarbij elementen van het Laat-Romaans uit het Rijnland werden gebruikt. Deze combinatie van stijl-elementen is typerend voor de bouwwerkzaamheden van de architect in die vroege periode. Bij de bouw was de latere rijksbouwmeester C.H. Peters betrokken. Deze gebruikte het opzichterschap bij de bouw van dit kerkelijke complex als afsluitend onderdeel van zijn bouwkundige opleiding. De bouwwerkzaamheden werden aan aannemer O.H. Schuurmans te IJlst gegund. Het complex werd tussen 1868 en 1871 uitgevoerd; de inwijding vond plaats op 15 oktober 1872.

Vitusdyk 29 8615 LN Blauwhuis Ja
E 484 Nieuwland Friesland