Breestraat 52, Leiden

Inleiding

In 1935 op de plaats van een afgebroken winkel gebouwde WINKEL met BOVENWONING, gebouwd voor en in opdracht van de Leidse boekhandelaar S.B. van Kloeten, naar een ontwerp van architect H. Lamberts.

Het op de hoek van de Breestraat en de Vrouwensteeg gesitueerde pand is gebouwd in de strakke, functionalistische stijl van het Nieuwe Bouwen, waarin ook de invloeden van het werk van de architecten W.M. Dudok en J.W.E. Buys zijn te bespeuren. De pui is evenals het interieur van de winkel gewijzigd in 1973. De voorpui en het winkelinterieur zijn vanuit het oogpunt van monumentenzorg van ondergeschikt belang. Het pand is onderdeel van een gesloten gevelwand en maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht Leiden.

Omschrijving

Het pand heeft een stalen skelet met betonnen vloeren en telt vier bouwlagen onder plat dak. De geel geglazuurde bakstenen van de gevels zijn evenals de blauw geglazuurde accenten en de marmeren platen aan de linker zijgevel niet meer dan een bekleding van het skelet. Bijna alle oorspronkelijke vensters zijn voorzien van stalen ramen. Voorgevel met een hoger opgaande gevelpartij, die de gevel een sterk vertikaal accent geeft, dat wordt benadrukt door een uitgemetselde, staande verticale band van blauw geglazuurde baksteen en een hiermee verbonde band van zwarte steen. De blauwe band wordt beëeindigd door een bekroning van opaak, wit glas, die oorspronkelijk een functie als lantaarn had. De oorspronkelijke winkelpui is geheel vernieuwd. De gevel heeft op de eerste verdieping een brede, boven een rand van zwarte steen en een uitkragende betonnen onderdorpel liggende, zeven- ruits vensterpartij met stalen ramen en een eveneens betonnen bovendorpel. De vensterpartij loopt om de hoek en vormt een ononderbroken geheel met de vensterpartij in de Vrouwensteeg.

Drie van de ramen in deze reeks zijn taats draaiend. Op de tweede verdieping staan drie vensters met vier-ruits ramen, bakstenen penanten, doorgetrokken onderdorpels van grès en een eveneens doorgetrokken betonnen bovendorpel. Links van het linker venster een om de hoek lopend, met donker blauwe tegeltjes bekleed gevelveld. Aan de Breestraat op de derde verdieping een terugliggende gevelpartij achter een balkon met een gemetselde borstwering, waarop een blauw geglazuurde rollaag en een betonnen deklijst. In het gevelvlak staan drie gevelopeningen onder één latei. De gevel wordt beëindigd door een rollaag van blauw geglazuurde baksteen. De linker gevel (Vrouwensteeg) heeft op de begane grond een bekleding van platen van zwart marmer en gepolijste, donkergrijze natuursteen. Hiertussen liggen dunne, contrasterende over de gehele breedte van de gevel doorlopende banen wit marmer. Het grote venster rechts heeft aluminium kozijnen en is waarschijnlijk niet oorspronkelijk. De twee dichtgezette gevelopeningen links ervan staan niet op de zelfde hoogte in de gevel en zijn waarschijnlijk toegevoegd.

Een rechtgesloten paneeldeur links in de gevel vormt de toegang naar de bouwlagen boven de winkel. De brede vensterpartij op de eerste verdieping is de voortzetting van de vensterreeks op de eerste verdieping van de voorgevel. De reeks in deze gevel telt vijftien ramen, waarvan zes taats draaiend zijn.

Het bovenste deel van de gevels is de borstwering van het dakterras. Een vensterpartij links in de gevel heeft links van het grote middenraam een zesruits-raam en rechts van het midden een enkel raam. Op de tweede verdieping bevindt zich een reeks van vier vier-ruits vensters met één, doorgetrokken grès onderdorpel, gemetselde penanten en een eveneens doorgetrokken bovendorpel van beton. Het kleinere drieruits-venster links op deze verdieping heeft eveneens een onderdorpel van grès en een betonnen bovendorpel. De vensterreeks op de derde verdieping is identiek aan die op de tweede verdieping. Het linker deel van de gevel is minder hoog opgaand. De achtergevel is opgetrokken in ongeglazuurde baksteen. De hoogte van de gevel variëert en op het venster met de houten ramen in de rechter bovenhoek na, is ook deze gevel voorzien van vensters met stalen ramen. Het risaliet links aan de achtergevel draagt een balkon.

Waardering

De winkel met bovenwoning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als een vrij compleet en goed voorbeeld van een karakteristieke bouwstijl uit het interbellum, het Nieuwe Bouwen. Het is ook van belang vanwege het materiaalgebruik en vanwege het bijzondere ontwerp.

Het pand heeft ensemblewaarde als een beeldbepalend en afsluiten onderdeel van een gesloten gevelwand.

Het is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van een belangrijk deel van het exterieur.

Winkelwoning Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis oorspronkelijke functie Ja
Breestraat 52 2311 CS Leiden Ja