Inleiding

Voormalige SCHUUR (2) behorende bij het complex van een rietdekkerswoning met bedrijfsgebouw. De schuur is, na een brand in 1867 herbouwd in een Ambachtelijke-traditionele bouwtrant door mr. rietdekker en rietmattendekker P.Crispijn en als zodanig gebruikt tot in de jaren '60 van de 20ste eeuw. Het voorste gedeelte was bestemd als timmermanswinkel en werkplaats voor het rietmatten en het middendeel als klompenmakerij. Het achterste deel, oorspronkelijk een aan twee zijden open deel (rietschelf), grenzend aan de Vinkesloot, diende voor het drogen van het riet. De schuur is in 1977 en 1988 gerestaureerd. Afgezien van het dichtzetten en inkorten van het achterste deel heeft de schuur zijn oorspronkelijke karakter en hoofdvorm behouden.

De schuur ligt in aan een binnenplaats tegenover het van rijkswege reeds beschermde woonhuis (monnr. 38022) en grenst aan de noordzijde aan het erf van Voorstraat 39 (monnr. 38021) en aan de zuidzijde wordt het door een smal pad gescheiden van de erven van de woningen aan de Bloklaan. Aan de oostzijde grenst het erf aan de Vinkesloot.

Omschrijving

Een circa 30 m lange schuur op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met op het noordelijke dakschild rode kruispannen en op het zuidelijke gesmoorde Oegstgeester dakpannen. De nokrichting, staat evenals van het woonhuis, haaks op de Voorstraat.

De voorgevel is deels opgetrokken uit rode baksteen in kruisverband, deels halfsteens. De overige wanden bestaan, boven een gemetselde plint, uit houten geteerde gepotdekselde delen. De boeiborden zijn wit geschilderd. De voorgevel is een puntgevel met rechts een opgeklampte deur en links een groot samengestelde vensters met vier twaalfruitsschuiframen. Op de zolder in het midden een houten hijsluik met zesruits bovenlicht. In de achtergevel is een dubbel openslaande opgeklampte deur aangebracht met een moderne garagedeur erachter.

Inwendig is de sporenkap met bintstelsel op gemetselde poeren grotendeels nog intact.

Waardering

De rietdekkersschuur is van algemeen cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een rietdekkersschuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant uit het midden van de negentiende eeuw.

De schuur is van algemeen architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere typologie als bedrijfsgebouw voor een rietdekker met daarbij behorende vormgeving en materiaalgebruik.

De schuur is van algemeen belang vanwege de ensemblewaarde met het woonhuis en de beeldbepalende situering binnen het beschermde dorpsgezicht in de oude dorpskern van Voorschoten.

515014
Wooncomplex

Inleiding

COMPLEX bestaande uit een WOONHUIS (1) (mon.nr. 38022) van een rietdekker met bijbehorende SCHUUR (2), die na een brand in 1867 is herbouwd. Bij het woonhuis is, blijkens een stichtingssteen in de geveltop, in 1794 een nieuwe voorgevel geplaatst voor een oudere bouwmassa. Sinds het einde van de 18de eeuw is het complex in bezit geweest bij het rietdekkersgeslacht Crispijn en was achter het woonhuis een bedrijfsgedeelte, dat werd gebruikt als werkplaats en opslagplaats. Voor de aan- en afvoer van produkten werd gebruik gemaakt van de Vinkesloot. Dit was van oorsprong een zwetsloot, die nadien tevens als vaarsloot is gebruikt en nu de oostelijke begrenzing vormt van het beschermde dorpsgezicht. Het woonhuis is in 1977 gerestaureerd; het bedrijfsgedeelte in 1988.

Beschrijving

Binnen het beschermd dorpsgezicht gelegen woning met schuur van een rietdekker, gesitueerd binnen de zuidelijke gesloten gevelwand van de met lindebomen beplante Voorstraat. Een smalle poort aan de noordzijde van het woonhuis leidt naar een binnenplaats, waarbij de langgerekte schuur tegenover het woongedeelte is gesitueerd. Conform het oorspronkelijke verkavelingspatroon grenst de schuur aan de achterzijde vrijwel aan de Vinkesloot, waardoor het complex aan de oostzijde een beelbepalende afsluiting is van de oude dorpskern. Zowel het woonhuis als de schuur staan met hun nokrichting haaks op de Voorstraat.

Waardering

Het complex is van algemeen cultuurhistorisch belang als representatief en karakteristiek voorbeeld van ambachtelijk bedrijf uit de midden van de 19de eeuw met een duidelijke ruimtelijke en functionele samenhang van het woonhuis en het bedrijfsgedeelte.

Het complex heeft ensemblewaarde als waardevol en beeldbepalend onderdeel binnen het beschermde dorpsgezicht van de oude kern van Voorschoten.

Het complex is typologisch van algemeen belang als één van de weinige voorbeelden van 19de-eeuwse bedrijfsgebouwen binnen de dorpskern, die tevens vrij gaaf is in hoofvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Schuur (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Voorschoten Ja