Zwet 13, Delfzijl

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Onderdeel 3

Omschrijving

TOEGANGSDAM, XVIII-XIX; aarden dam opgesloten tussen twee bakstenen keermuren op halfcirkelvormige plattegrond; rollaag van één steen hoog en anderhalf breed.

Waardering

TOEGANGSDAM van algemeen belang

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de fraaie vormgeving;

- als functioneel onderdeel van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
514967
Complexnaam
Vliethoven
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

Het in aanleg 18e-eeuwse of oudere Huis Vliethoven ligt op de smalle strook grond tussen het Damsterdiep en de inmiddels bij Vliethoven doodlopende Farmsumerweg, thans Zwet geheten; het ligt op de zuidoever van het diep in een buitenbocht en heeft derhalve fraaie uitzichten over het water in noordwestelijke en -oostelijke richting; ten zuiden van de smalle asfaltweg ligt als overtuin een boomgaard met twee kleine vijvers omringd door singels; de buitenplaats Vliethoven heeft een relatief kleine oppervlakte; het gelijknamige tichelwerk is in het begin van deze eeuw afgebroken, evenals, in de jaren 60, de grote schuur met stallen, die aan het huis vast gebouwd was. Vliethoven is in de 17e of vroeg 18e eeuw gesticht; alleen het huis laat dit nog zien; andere opstallen zijn er niet (meer). De landschappelijke inrichting van de overtuin met enkele slingerpaden is 19e-eeuws. Op de huisplaats - direct om het huis - staan 43 knotlinden (tilia europeae) Het complex wordt begrensd door het Damsterdiep aan de noordzijde, door een bejaardentehuis aan de oostzijde en door een nieuwe weg aan de zuid- en westkant. De HISTORISCHE BUITENPLAATS VLIETHOVEN omvat de volgende onderdelen: HUIS (1), TUINAANLEG (2), TOEGANGSDAM (3) en SOKKELS (4).

Binnen het complex bevinden zich de volgende elementen, die niet van rijkswege worden beschermd: zijnde de nieuwe houten aanbouw aan de westgevel van het huis, de nieuwe houten schuur bij de zuidwesthoek van het huis, het nieuwe hek op de dam, de nieuwe brug naar de overtuin en de inrichting van de tuinen ten westen en ten oosten van het huis. Aan de oostzijde is een moestuin ingericht naar ontwerp van Klaas Noordhuis, met tuinschuur, twee broeibakken en een kas.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS VLIETHOVEN is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom en de goed bewaarde en herkenbare éénheid van huis met overtuin;

- vanwege het feit, dat deze buitenplaats als één der weinige is overgebleven van de vele, die ooit langs het Damsterdiep hebben gelegen - een situatie vergelijkbaar met die van de Utrechtse Vecht.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Zwet 13 9932 AA Delfzijl BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 2160 Delfzijl
Naar boven