Sniederslaan 8, Bladel

Inleiding.

Aan de noordelijke zijde van de globaal oost-west getraceerde Sniederslaan staat, met de nok parallel aan de straat, het voormalige WOONHUIS annex ATELIER van de Bladelse schilder Jozef Gindra. Het pand dateert uit omstreeks 1910. Omstreeks 1985 heeft een verbouwing plaats gevonden, waarbij de oostelijke hal werd vernieuwd en de voordeur ter plaatse van een moderne luifel is voorzien.

Beschrijving.

Het tweelaags pand heeft een rechthoekige plattegrond en is voorzien van een afgewolfd mansardedak, belegd met kruispannen. De bakstenen gevels hebben een gecementeerde plint en muizetandlijsten en zijn voorzien van smeedijzeren muurankers en kleine ronde ventilatieroosters. De zuidelijke straatgevel heeft een asymmetrische opzet met vier vensterassen en wordt verticaal geleed door een vijftal, over de gehele hoogte van de gevel doorgetrokken lisenen. Op de begane grond bevindt zich aan de linkerzijde een paneeldeur in een ondiep getoogd portiek met gedeeld bovenlicht en gietijzeren deurrooster en hardstenen stoep, aan beide zijden geflankeerd door een getoogd zesruits openslaand venster met hardstenen dorpel.

Rechts hiervan is een vleugelpaneeldeur met smeedijzeren deurroosters en getoogd vierdelig bovenlicht. Op de verdieping is asymmetrisch een viertal getoogde zesruits openslaande vensters met hardstenen dorpels geplaatst. Zowel de borstweringen onder de vensters als het bekronende, met siermetselwerk geornamenteerde fries zijn voorzien van een tegelmozaïek.

De westelijke en oostelijke zijgevel zijn hoger opgetrokken dan de voor- en achtergevel en worden bekroond door een geprofileerde houten kroonlijst. Op de zolderverdieping van de westelijke gevel twee getoogde, vierruits openslaande vensters. Koekoek. In de oostelijke gevel op de begane grond en verdiepingen getoogde openslaande vierruits vensters. De asymmetrische noordelijke achtergevel heeft op de begane grond een paneeldeur met getoogd, gedeeld bovenlicht, aan beide zijden geflankeerd door een getoogd openslaand zesruitsvenster, waarvan het linker boven een kelderlicht is aangebracht. Links van deze groep, aan de oostelijke zijde een vleugeldeur met in de lichten een kleine roedenverdeling en een getoogd vierdelig bovenlicht. Op de verdieping zijn, gescheiden door een brede muurdam met een rondvenster, twee brede samengestelde openslaande vensters onder getoogde strek aangebracht, met elk een twaalfruits bovenlicht.

Tegen de noordelijke gevel staat aan de westelijke zijde een tot het oorspronkelijke bouwplan behorende, haakse, langgerekte eenlaags uitbouw onder zadeldak met kruispannen. Van belang is de asymmetrische, formeel opgezette tuin die het pand van een plantsoen aan de Sniederslaan scheidt. In de tuin een tweetal treurwilgen en een buxushaag.

Waardering.

Het woonhuis met atelier en tuin is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en culturele ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe woningen door kunstenaars als Gindra, die aangetrokken werden door het onbedorven gewaande Kempische platteland, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het kunstenaarswoonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de aan Belgische voorbeelden ontleende stijl en detaillering. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exte- rieur. Het is van belang vanwege de typologische zeldzaamheid.

Tuin Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie
Sniederslaan 8 5531 EL Bladel Ja