Geldersche Hoeve, Bladel

Inleiding.

Aan de zuidoostelijke zijde van de kortgevelboerderij "De Geldersche Hoeve' staat,met de nokas parallel aan de boerderij, een SCHUUR annex VARKENSSTAL, daterende uit omstreeks 1910.

Omschrijving.

De eenlaags schuur heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met muldenpannen. De bakstenen gevels zijn voorzien van zware smeedijzeren steekankers. In de oostelijke zijde van de noordelijke gevel bevindt zich een paar hoge, opgeklampte, tweedelige deeldeuren. De bovenste geven toegang tot de taszolder, de onderste tot de schuur. In de gevel verder enkele opgeklampte varkenspoortjes.

Waardering.

De schuur is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Kempen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in het interbellum. Het geheel is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als voorbeeld van een gave ontginningsboerderij uit het interbellum zeldzaam.

514898
Geldersche Hoeve

Inleiding.

De KORTGEVELBOERDERIJ (1) met SCHUUR annex VARKENSSTAL (2) 'De Geldersche Hoeve' dateert uit omstreeks 1910 en werd gebouwd door Gelderse migranten. Het pand staat in globaal oost-westelijke richting, parallel aan de Aa of Goorloop, op de oeverwal bij de ontginningsgronden in het beekdal. De boerderij staat haaks op de sinds de laatste ruilverkaveling doodlopende ontsluitingsweg. Thans fungeert het pand als woonhuis.

Waardering.

Het boerderijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Kempen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in het interbellum. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de sobere aan stedelijke voorbeelden ontleende ornamentiek. Het geheel is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als voorbeeld van een gave ontginningsboerderij uit het interbellum zeldzaam.

Varkenshok Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Akkerweg 4 5531 NT Bladel BY Ja