Muntwal 21, 's-Heerenberg

Omschrijving

Het LINKER WOONBLOK bevindt zich aan de oostzijde van het centrale woonblok en bestaat uit twee aaneengesloten woningen, die elkaars spiegelbeeld zijn. Een eenvoudig betegeld gangpad scheidt het linker woonblok van het centrale woonblok.

De VOORGEVEL is vier vensterassen breed, waarvan twee assen per woning. In de linker vensteras bevindt zich een tweedelige houten paneeldeur met tweeruits bovenlicht van elkaar gescheiden door een kalf met zwikken, met rechts daarvan een schuifvenster met verdeling (3x2)+(3x1) aan weerszijden geflankeerd door houten luiken. Centraal in het zadeldak bevindt zich een dakkapel met twee gekoppelde naar buitenslaande vierruits draairamen. De gevel van de rechter woning is het spiegelbeeld van de gevel van de linker woning.

Op de begane grond van de LINKERZIJGEVEL bevinden zich twee schuifvensters, links met verdeling (3x2)+(3x1), rechts (2x2)+(2x1), waartussen een klein enkelruits toiletraam. In de geveltop van de tuitgevel bevinden zich twee naar binnenslaande zesruits draairamen. De vensters in de zijgevel worden aan de boven- en onderzijde afgesloten door een rollaag.

Uiterst links in de ACHTERGEVEL bevindt zich op de begane grond een uitbouw met rechts daarvan een schuifvenster met verdeling (3x2)+(3x1). In het schild van het zadeldak bevindt zich een dakkapel zonder roedenverdeling. De gevel van de rechter woning is het spiegelbeeld van de linker woning.

De RECHTERZIJGEVEL is identiek aan de linker zijgevel.

Waardering

LINKER WOONBLOK, bestaande uit twee woningen die elkaars spiegelbeeld zijn. Dit woonblok is gebouwd als onderdeel van een complex omstreeks 1939 naar ontwerp van TH.J. VAN DITSHUIZEN in traditionele stijl in opdracht van NV Huis Bergh.

- Van architectuurhistorische waarde als een gaaf en zeldzaam voorbeeld van een woonblok in Delftse School van de architect Th.J. van Ditshuizen in opdracht van NV Huis Bergh gebouwd omstreeks 1939.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering van het woonblok als onderdeel van het complex in de historisch gebogen rooilijn aan een zijde van de straat.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een woningbouwcomplex met NV Huis Bergh als opdrachtgever en eigenaar van het rijksmonument Huis Bergh. Het complex is door middel van de Delftse School bouwstijl bewust in relatie gebracht met het kasteel.

514887
Woningbouwcomplex

Inleiding

Het symmetrisch opgezette WONINGBOUWCOMPLEX is te verdelen in DRIE WOONBLOKKEN, respectievelijk twee aaneengesloten woningen, drie aaneengesloten woningen en twee aaneengesloten woningen, gebouwd omstreeks 1939 naar ontwerp van TH.J. VAN DITSHUIZEN uit Zeddam in opdracht van NV HUIS BERGH. De invloed van de Delftse School komt in dit complex tot uiting in de toepassing van trap- en tuitgevels met schouderstukken en vlechtingen en het gebruik van natuurlijke materialen als bakstenen gevels en meerruits ramen met houten kozijnen waarvan de onderramen aan weerszijden geflankeerd door houten luiken.

1.Muntwal 15;17;19 (CENTRAAL WOONBLOK)

2.Muntwal 21;23 (LINKER WOONBLOK)

3.Muntwal 11;13 (RECHTER WOONBLOK)

Het woningbouwcomplex is gesitueerd in een historische, gebogen rooilijn, aan de zuidzijde van de Muntwal, aan de noordrand van de middeleeuwse kern van 's-Heerenberg in de nabijheid van Huis Bergh in de gemeente Bergh.

Omschrijving

Het symmetrisch opgezette woningbouwcomplex bestaat uit drie woonblokken met de middenas van het centrale woonblok als symmetrieas. Tussen de woonblokken bevindt zich een smal doodlopend pad, dat toegang geeft tot de smalle, diepe achtertuinen. Op de bouwtekening van 1939 worden de woonblokken onderling met elkaar verbonden door een bakstenen muur met een centrale houten deur aan het begin van ieder tussenliggend pad. Het is onduidelijk of deze afscheidingen destijds gerealiseerd zijn. Grenzend aan de voorgevels van de woonblokken bevindt zich een smal geplaveide bakstenen verhoging langs een straat, met baksteen klinkers geplaveid in visgraatpatroon. In het trottoir bevinden zich getraliede lichtkokers boven de kelderramen en een bakstenen trede voor de ingang van iedere woning. Afhankelijk van het maaiveld varieert de hoogte van de lichtkokers en de stoeptreden.

De woningen bestaan elk uit een kelder, een begane grond en een zolderverdieping. Aan de achterzijde hebben alle woningen een oorspronkelijke uitbouw, een vensteras breed, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een plat dak. Iedere uitbouw heeft in de zuidgevel twee gekoppelde draairamen met één blinde zijgevel en één zijgevel met een opgeklampte deur. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in halfsteens verband en eindigen in een bakgoot op klossen waarboven een zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen. In de tuitgevels met schouderstukken en vlechtingen, bevinden zich smeedijzeren ankers met een rechthoekige, bakstenen schoorsteenschacht als tuit. Op de scheiding van de traveeën bevindt zich eveneens een vierkante, bakstenen schoorsteenschacht op de nok, met in de dakschilden een aantal dakkapellen. Alle dakkapellen zijn momenteel platgedekt in tegenstelling tot de bouwtekening uit 1939, die zadeldaken weergeeft ter afsluiting van de dakkapellen aan de straatzijde. De rechthoekige, houten schuifvensters met roedenverdeling en een rollaag aan de onderzijde, worden aan de bovenzijde afgesloten door segmentbogen met een bakstenen boogtrommel. De vensters in de voorgevels worden aan een of twee zijden geflankeerd door houten opgeklampte luiken, beschilderd in de kleuren groen en rood/wit.

Het INTERIEUR van de afzonderlijke woningen is eenvoudig, waarbij de oorspronkelijke plattegrond bewaard is gebleven.

Waardering

Symmetrisch WONINGBOUWCOMPLEX gebouwd omstreeks 1939 in opdracht van NV HUIS BERGH naar het traditionele ontwerp van TH.J. VAN DITSHUIZEN, bestaande uit DRIE WOONBLOKKEN. Het complex omvat in totaal zeven woningen waarbij de centrale woning fungeert als verticale symmetrieas.

- Van architectuurhistorische waarde als een gaaf en zeldzaam voorbeeld van een woningbouwcomplex in Delftse School van de architect Th.J. van Ditshuizen in opdracht van NV Huis Bergh gebouwd omstreeks 1939.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering van een symmetrisch opgezet woningbouwcomplex, bestaande uit drie woonblokken, in een historische, gebogen rooilijn aan één zijde van de straat.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een woningbouwcomplex in Delftse school, waarbij NV Huis Bergh als opdrachtgever en eigenaar van het rijksmonument Huis Bergh, traditionele waarden en vormen uit het verleden opnieuw interpreteert als reactie op de moderne architectuur.

Muntwal 21 7041 AA 's-Heerenberg Ja
Muntwal 23 7041 AA 's-Heerenberg