Kerkbuurt 24, Wergea

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

Het KERKHOF met CRUCIFIX, PRIESTERGRAF, BAARHUISJE en HEKWERK ligt ten zuiden van de pastorietuin en sluit hier op aan. Eind 1865 werd het KERKHOF aangelegd, maar het was nog niet voltooid toen de bouwpastoor Wennekers overleed (februari 1866). Het grondwerk voor de begraafplaats werd uitgevoerd door G.A. Heidstra uit Heerenveen. In juni 1866 werd het kerkhof gewijd en werd Wennekers er herbegraven. Tijdens het pastoraat van Harmanus Harbers (pastoor 1866-1878) werd uit de opbrengsten van de 'verkoop tot sloop' van de pastorie van de oude statie in de Jornahuisterpolder, in 1876 op het kerkhof een baarhuisje gebouwd. Eén priestergraf is beschermd van rijkswege, de overige priestergraven en grafstenen van de parochianen zijn van lokaal historisch en genealogisch belang.

Omschrijving

Het KERKHOF is een rechthoekig perceel omgeven door een ligusterhaag en bomen. Rond het grafperk ligt een grindpad. Aan de oostzijde van het kerkhof staat een gietijzeren CRUCIFIX op een beraapt bakstenen voetstuk met een koepelachtige afsluiting en hardstenen hoekblokken. Tussen de gepleisterde hoekpilasters aan de vier zijden zijn hardstenen panelen met opschriften ontleend aan de Bijbelboeken Job 19:25 en Boek 2 van de Maccabeeën 12:46 en een opschrift dat betrekking heeft op het crucifix: "Het is Christus' beeld, aanbidt het niet, maar aanbidt Hem wiens beeld gij ziet." Het crucifix is samengesteld uit een kruis van plaatijzer waarop bevestigd het corpus, een schedel met gekruiste knekels en een rol met het opschrift INRI, alles in gietijzer.

Voor het crucifix ligt het PRIESTERGRAF van G.H. Berndes, overleden 1897. Het ogenschijnlijk monoliete grafmonument heeft het model van een sarcofaag met een 'deksel' in de vorm van een dak van een kruiskerk. Op de 'nok' een kruis met aan ieder uiteinde een vierpas met een evangelistensymbool en op het kruispunt een medaillon met de voorstelling van het Lam Gods en het randschrift: Ecce Agnus Stabat Supra Montem. Aan het voeteneind van de sarcofaag een opengerolde boekrol met een grafschrift in Neo-Romaanse letters en emblemen.

Aan de zuidzijde van het kerkhof is een BAARHUISJE opgetrokken in kruisverband met bruine bakstenen met een knipvoeg. Het is een eenvoudig rechthoekig gebouw met zadeldak zonder goot, gedekt met gesmoorde Friese pannen. Aan de noord- en zuidzijde zijn twee ijzeren, halfronde ramen onder een rollaag. In de westgevel een dubbele opgeklampte deur. Aan de hoek van het baarhuisje is het smeedijzeren HEK bevestigd, dat de begraafplaats afsluit. Het hek bestaat uit gietijzeren, gecanneleerde zuilen als hekstijlen bekroond met een pijnappel. De hekken zijn ingezwenkt, hebben aan de bovenzijde een rand van klaverbladen en zijn aan de onderzijde versterkt door gekruiste banden met een rozet op het knooppunt. De buitenvleugels van het hekwerk zijn vast. Het dubbele draaihek heeft op de naald een bol met kruis.

Waardering

Het kerkhof met crucifix uit 1866, baarhuisje en hekwerk uit 1876 en het priestergraf uit 1897 zijn van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van de samenstellende onderdelen,

- vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek,

- als functioneel en essentieel onderdeel van het gehele complex,

- vanwege de hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
514866
Complexnaam
Sint Martinus
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het complex St. Martinus bestaat uit de KERK met HEK, PASTORIE en het KERKHOF met CALVARIE, GRAFMONUMENT en BAARHUISJE.

De rooms-katholieke parochie ontstond uit de statie Warga-Wartena met een schuurkerk in de Jornahuisterpolder, plaatselijk bekend als de Lytse Mar, ten noordoosten van Wergea. Met de benoeming van kapelaan Joh. Wennekers tot pastoor werd de organisatie voor de bouw van een nieuwe kerk ter hand genomen. Als vestigingsplaats was de keuze op Wergea gevallen, waar het overgrote deel van parochianen woonde. Aan de oostelijke dorpsrand werd in 1859/60 een terrein aangekocht. Het ontwerp van de kerk is van H.J. Wennekers, broer van de pastoor. Het grondwerk voor de kerk, de pastorie en de begraafplaats werd uitgevoerd door G.A. Heidstra uit Heerenveen terwijl Joh. Arends uit Dronrijp de aannemer van de bouw van kerk en pastorie was. Wegens voortijdig overlijden van de laatstgenoemde werd de bouw voltooid door een aannemer uit Marssum. De bouwwerkzaamheden werden uitgevoerd van 1860 tot 1862.

Eind 1865 werd het kerkhof aangelegd maar het was nog niet voltooid toen de bouwpastoor Wennnekers overleed (februari 1866). In juni 1866 werd het kerkhof gewijd en werd Wennekers er herbegraven. De opvolger van Wennekers, Harmanus Harbers (pastoor 1866-1878), beijverde zich voor de uitbreiding en verfraaiing van het gehele complex. In 1876 werd op het kerkhof een baarhuisje gebouwd uit de opbrengsten van de 'verkoop tot sloop' van de pastorie van de statie.

Waardering

Het complex St. Martinus bestaande uit de Neo-gotische kerk met hek, (1860-'62) naar ontwerp van H.J. Wennekers, de pastorie in Eclectische trant (1860-'62), het kerkhof met calvarie (ca. 1870), het grafmonument voor pastoor G.H. Berndes (1897) en het baarhuisje (1876) zijn van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de emancipatie van de katholieke kerk na de grondwettelijke vrijheid van godsdienst en het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland,

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van de interieuronderdelen van de kerk die er in de eerste jaren na de bouw in dezelfde stijl aan zijn toegevoegd.

- vanwege de bijzondere ornamentiek van met name het interieur van de pastorie,

- vanwege de bijzondere betekenis voor het silhouet van het dorp Wergea,

- vanwege de hoge mate van typologische compleetheid van dit kleinschalige rooms-katholieke kerkelijk complex,

- vanwege de redelijke tot hoge mate van architectonische gaafheid van de samenstellende onderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Begraafplaatshek Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie
Baarhuisje Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie
Graf Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie
Begraafplaats Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie
Kruisbeeld (H) Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kerkbuurt 24 a 9005 PB Wergea Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 2095 Warrega
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1865 1867 vervaardiging
Naar boven