Wolfslaardreef 102, Breda

Omschrijving

De moestuin is een globaal rechthoekig perceel, aan twee zijden toegankelijk via een poort met dubbel hek tussen gemetselde hekpijlers met natuurstenen afdekplaat en terracotta bekroning. De tuin is gedeeltelijk door een muur, gedeeltelijk door hagen omgeven. Gezien de uitvoering van muur en pijlers stamt de moestuin uit de tweede helft van de 19de eeuw.

De moestuin uit de tweede helft van de 19de eeuw is van algemeen belang vanwege:

- de functionele en visuele samenhang met de buitenplaats;

- de gaafheid en zeldzaamheid.

514796
Wolfslaar

Omschrijving

De historische buitenplaats Wolfslaar gaat tenminste terug tot de 17de eeuw, maar stamt in de huidige vorm hoofdzakelijk uit de 19de en vroege 20ste eeuw. Vooral de bouw van het huidige huis en koetshuis (1862) en de daarmee gepaard gaande wijziging van het formeel aangelegde park in een aanleg in landschapsstijl hebben het huidige aanzicht bepaald. De buitenplaats bestaat uit enkele vanuit architectuurhistorisch opzicht zeer hoogwaardige gebouwen (huis en koetshuis), aangevuld met meer utilitaire elementen: hekken, ijskelder, moestuin. De begrenzing wordt gevormd door de (deels gemanipuleerde) waterlopen rond het park en de direct daaraan grenzende begroeiing.

Waardering

De historische buitenplaats Wolfslaar, bestaande uit huis, parkaanleg, bijgebouwen enz., is van algemeen belang vanwege: - de parkaanleg in landschapsstijl met slingerende en gebogen lijnen in de vorm van paden, vijvers enz., met centraal daarin het huis; park, huis en andere elementen zijn door middel van de aanleg en de bijbehorende functionele en zichtrelaties zeer sterk op elkaar betrokken, maar zichtlijnen leggen ook verbanden met het omringende landschap; - het typologisch belangrijke en zeer rijk uitgevoerde huis en het eveneens rijke, maar toch in plaats en vormentaal daaraan ondergeschikte koetshuis; - andere onderdelen, zoals de moestuin en de ijskelders; - de zeldzaamheid van zo duidelijk op vermaak gerichte buitenplaatsen, zeker in Noord-Brabant; - de gaafheid van het park, de andere complexonderdelen en hun onderlinge relaties en de zichtrelaties naar buiten het park.

Wolfslaardreef 102 4834 SP Breda BY Ja
D 2974 Ginneken