Donkervliet, Baambrugge

Omschrijving

De toegang tot de tuin wordt gemarkeerd door een TOEGANGSHEK bestaande uit een tweevleugelig ijzeren spijlenhek tussen gemetselde hekpijlers en voluutvormige zijhekken. De hekpijlers zijn opgetrokken in baksteen met horizontale banden in gele verblendsteen en vormen een decoratieve eenheid met het huis. Voetstuk en afdekplaat met vaasbekroning zijn in natuursteen uitgevoerd. Op de afdekplaat is links "DONKER" en rechts "VLIET vermeld.

Waardering

Het toegangshek is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een ijzeren hekwerk tussen gemetselde hekpijlers in neorenaissancestijl. Tevens is het van ensemblewaarde in samenhang met de villa.

514621
Donkervliet

Inleiding complex

De villa Donkervliet is in 1893 in neorenaissancestijl gebouwd in opdracht van A.L. Holterhoff, op de plaats van het oude huis Donkervliet, dat uit de tweede helft van de zeventiende eeuw stamde. Holterhoff heeft het oude huis laten afbreken en op de funderingen het nieuwe huis laten optrekken. Van het vrijgekomen bouwmateriaal is het koetshuis gebouwd. Het koetshuis annex koetsierswoning (Donkervlietse Binnenweg 7) en de tuinmanswoning, Klein Donkervliet geheten (Donkervlietse Binnenweg 9?) zijn door verkoop afgesplitst. Het linkerdeel van de villa is gefundeerd op de kelder van het oude huis. Het rechterdeel niet. Als gevolg van grondwaterpeilverlagingen is in de jaren vijftig van de twintigste eeuw dit deel van het huis gaan verzakken. Een nieuwe gemetselde fundering heeft dit proces gestabiliseerd. Aan de achterzijde van het huis bevindt zich links een waarschijnlijk later toegevoegde uitbouw met een balkon. Dit was oorspronkelijk het dienstbodenverblijf. De serre linksvoor is een met glas dichtgezette veranda. De siertuin rond het huis is toegankelijk via een tweevleugelig toegangshek tussen gemetselde hekpijlers. Voor het huis ligt aan de overzijde van de weg een smalle overtuin aan de Angstel.

Omschrijving complex

Het nabij de Donkervlietse brug over de Angstel gelegen COMPLEX Donkervliet omvat de volgende twee waardevolle complexonderdelen:

1. villa

2. toegangshek

Waardering complex

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een laat negentiende-eeuwse buitenplaats gebouwd op de plaats van een zeventiende-eeuwse voorganger met de overtuin langs de Angstel als restant van de zeventiende eeuwse aanleg, alsmede van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een, met zorgvuldig uitgevoerde detaillering in in- en exterieu,r monumentale villa en een toegangshek in neorenaissancestijl. Voorts is het complex van ensemblewaarde als onderdeel van een reeks buitenplaatsen langs de Angstel.

Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Donkervlietse Binnenweg 8 1396 LN Baambrugge BY Ja