Fort aan de Winkel, Abcoude

Omschrijving

Aan de westzijde van de fortwachterswoning staat buiten de omgrachting rond het fort een houten GENIELOODS uit 1895. Het is een langgerekt rechthoekig pand van één bouwlaag onder een zadeldak gedekt met blauwe Hollandse pannen. De gevels zijn boven een gemetselde voet opgetrokken in (blauw)geschilderde rabatdelen. Er zijn dubbele, op een rails naar opzij schuivende roedenvensters voorzien van luiken toegepast. De voorgevel (zuidzijde) bevat vijf van dergelijke vensters en een dubbele opgklampte deur (links in de tweede travee). De achtergevel heeft zes schuifvensters met luiken en geheel links een later toegevoegd vierruits venster.

Tegen de linkerzijgevel is een kleine aanbouw onder een lessenaarsdak aangebracht. De rechterzijgevel heeft op de begane grond dubbele opgeklampte deuren en op de zolderverdieping een dubbel zolderluik, waarboven een hijsbalk is aangebracht. Het interieur is nagenoeg oorspronkelijk met een klinkervloer en demontabele scheidingswanden.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een genieloods opgetrokken in hout, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm en detaillering, zoals de schuifvensters. Tevens is het van ensemblewaarde in relatie met overige complexonderdelen.

514618
Fort aan de Winkel

Inleiding complex

Het Fort aan de Winkel maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam, de kringstelling van permanente verdedigingsbouw rond de hoofdstad, die tevens gold als Nationaal Reduit en werd aangelegd tussen 1880 en 1914 door het Departement van Oorlog. Het fort aan de Winkel in 1893 aangelegd, is in 1895 omgewerkt tot een verdedigbaar aardwerk. Het fort is niet voorzien van bomvrije gebouwen. De bezetting is onbekend. Volgens de militaire bevelstructuur behoorde het Fort aan de Winkel tot de sector Ouderkerk, groep Abcoude, vak Abcoude. De taak van het fort was:

-Afsluiting en verdediging van de Vinkenkade en als voortzetting daarvan de kade van de polder De Winkel en de Proosdijpolder, en tevens het daartussen gelegen boezemwater.

Bij Koninklijk Besluit van 28 oktober 1959 is het fort opgeheven als vestingwerk. Buiten de omgrachting rond het fort staat aan de noordzijde de fortwachterswoning en een houten genieloods uit 1895. De oorspronkelijke toegangsbrug is vervangen door een aarden dam. Deze valt buiten de bescherming.

Omschrijving complex

Het FORT gelegen aan de noordzijde van het riviertje de Winkel ten westen van de snelweg Amsterdam-Utrecht omvat de volgende complexonderdelen:

1. verdedigbaar aardwerk

2. fortwachterswoning

3. genieloods

Waardering complex

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een fort bestaande uit een vijfzijdig verdedigbaar aardwerk met omgrachting en fortwachterswoning en genieloods, alsmede als onderdeel van de Stelling van Amsterdam in het bijzonder en van de ontwikkeling van de krijgskunde in de negentiende eeuw in het algemeen. Tevens is het fort van ensemblewaarde als onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Affuitloods Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats oorspronkelijke functie Ja
Winkeldijk 17 1391 HL Abcoude Ja
B 3115 Abcoude