Hoog Soeren 124, Hoog Soeren

Inleiding

Dubbele voormalige BOSWACHTERSWONING met los STALGEBOUW gesitueerd in het noordoostelijk deel van het dorpsgebied Hoog Soeren. Het pand is gebouwd tussen 1865 en 1880. Aan de voorzijde bevindt zich een grindpad met hiervoor twee grote beuken voor de rechter woning. Aan de linkerzijde van het pand op nummer 126 bevindt zich nog het oorspronkelijke houten hekwerk.

Omschrijving

De dubbele woning heeft een rechthoekige plattegrond en in kruisverband gemetselde gevels met een omlopende gecementeerde plint. Het pand telt één bouwlaag en wordt afgesloten door een zadeldak met verbeterde Hollandse pannen. De daknok is belegd met keramische vorstpannen. In beide dakschilden bevindt zich in het midden een gemetselde schoorsteen. Alle vensters zijn voorzien van gecementeerde lekdorpels en de oorspronkelijke houten zonneluiken (paneelluiken) en worden afgesloten door halfsteens rollagen. De decoratief gezaagde druiplijst aan voor- en achtergevel heeft een soortgelijk motief als de windveren boven de topgevels. In het midden van de windveren bevinden zich decoratief gesneden makelaars. Het zadeldak is aan voor- en achterzijde voorzien van een zinken mastgoot.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL telt zes traveeën (per woning drie). Beide woningen hebben een keperboogvormige ingang, voorzien van een opgeklampte deur. Aan weerszijden wordt de ingang geflankeerd door een rechthoekig venster, voorzien van een kozijn met middenstijl. Hierin bevinden zich twee naar binnen draaiende ramen, elk met bovenin het raam een roedeverdeling met twee ruitjes. Boven de mastgoot is het voorste dakschild ter hoogte van beide ingangen voorzien van twee dakkapellen met zadeldak (steekkap) en topgevel. Beide dakkapellen zijn voorzien van een stolpraam, de rechter 4-ruits.

De LINKER ZIJGEVEL heeft boven de plint aan de linkerzijde een klein enkelruits klapraam. Rechts hiervan bevindt zich een gewijzigd kozijn met recent raam. Boven twee muurankers bevindt zich een kozijn met 2-ruits stolpraam, voorzien van een 2-ruits bovenlicht. De topgevel wordt afgesloten door een ruim dakoverstek.

De symmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL heeft in het midden twee identieke kozijnen en ramen als in de voorgevel. Aan de uiteinden van de gevel bevindt zich een deurkozijn op een gecementeerde dorpel. Hierin is een opgeklampte houten deur aangebracht met in het midden een spionnetje.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft links een rechthoekig venster, voorzien van een kozijn met middenstijl. Hierin bevinden zich twee naar binnen draaiende ramen, elk met bovenin het raam een roedeverdeling met twee ruitjes. Rechts hiervan heeft de gevel een kleiner kozijn, voorzien van een enkelruits draairaam met 2-ruits bovenlicht boven een vast kalf. Het meest rechtse deel van de gevel heeft een klein klapraam. Boven twee muurankers bevindt zich een kozijn met 4-ruits stolpraam, voorzien van een 2-ruits bovenlicht. De topgevel wordt afgesloten door een ruim dakoverstek.

Het INTERIEUR van beide woningen is wat betreft indeling nog grotendeels oorspronkelijk. Thans bevindt zich echter de ingang aan de achterzijde. De woningen bevatten een voor- en eetkamer. Naast de eetkamer bevindt zich een keuken, (in de rechter woning voorzien van een vloer van estrikken), met daarachter een slaapkamer. Van de oorspronkelijke interieurelementen resten onder andere nog een grote schouw in de eetkamer (zonder oorspronkelijke betegeling), paneeldeuren, balkenplafonds en delen van de oorspronkelijke houten vloeren.

BIJGEBOUWEN

Achter het dubbele boswachtershuis bevindt zich een stalgebouw van één bouwlaag met rechthoekige plattegrond en gevels gemetseld in halfsteens verband. De gevels worden afgesloten door een zadeldak met verbeterde Hollandse pannen - rood met langs de nok een gesmoorde rand - en houten windveren boven de topgevels. Aan voor- en achterzijde is het dakschild voorzien van een zinken mastgoot. De stal is voorzien van een omlopende gecementeerde plint. Het stalgebouw heeft achter beide woningen wijzigingen ondergaan.

De VOORGEVEL is aan de linkerzijde voorzien van een deurkozijn met opgeklampte deur. Hiernaast bevindt zich een meerruits ijzeren stalraam, afgesloten door een halfsteens rondboog. Rechts hiervan bevinden zich twee ronde ijzeren 4-ruits stalramen, omsloten door een halfsteens rollaag.

De LINKER ZIJGEVEL heeft recente staldeuren met daarboven in de topgevel een eveneens recent klapraam.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft gedeeltelijk binnen de plint twee oorspronkelijke varkensluiken, afgesloten door een steens rollaag. Hierboven bevindt zich aan de linkerzijde van de gevel een meerruits ijzeren stalraam, afgesloten door een halfsteens rondboog. Op gelijke hoogte heeft de rechterzijde van de gevel een bolkozijn, voorzien van twee 2-ruits klapramen. Rechts van het kozijn bevindt zich een terugspringend geveldeel, voorzien van een deurkozijn met opgeklampte houten deur. Het kozijn wordt afgesloten door een halfsteens rollaag. De achterbouw wordt afgesloten door een aangekapt lessenaarsdak, met doorgetrokken windveer. De geveltop heeft een rond 4-ruits gietijzeren venster, omsloten door een halfsteens rollaag.

De ACHTERGEVEL is in de loop der tijd sterk gewijzigd en voorzien van houten aanbouwen.

Het INTERIEUR van de stal is aan de achterzijde van het pand op nummer 126 geheel gewijzigd. Het deel achter nummer 124 is vrijwel oorspronkelijk met hokken en bestrating van klinkers.

Voormalige dubbele boswachterswoning met stalgebouw uit de periode 1865-1880.

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een dubbele boswachterswoning uit de tweede helft van de 19e eeuw met afzonderlijk stalgebouw. Het pand valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten zoals zichtbaar in onder andere de rijke detaillering van vensters en windveren en in originele details zoals de keperbogen boven de ingangen van beide woningen.

- Van cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard typologisch voorbeeld van een ruim opgezette dubbele boswachterswoning.

- Van stedebouwkundige waarde door het aandeel van het object in het bijzondere, beschermde dorpsgezicht van Hoog Soeren.

Boswachterswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Hoog Soeren 124 7346 AG Hoog Soeren Ja