Wenumse Watermolen, Wenum Wiesel

Omschrijving

De WATERMOLEN met MOLENKOM bestaat uit een rechthoekig, aan de straatzijde éénlaags, gebouw, waarvan het zadeldak is belegd met rode Hollandse pannen en de nok parallel aan de straat is geplaatst. Het dak heeft een overstek op klossen met windveren boven de topgevels. De molen is ogetrokken in baksteen in kruisverband met gepleisterde lateien met rollagen boven de venster- en deuropeningen. De vensters hebben 8-ruits bovenlichten. In de rechter zijgevel bevindt zich een dubbele bedrijfsdeur en in de topgevel een opgeklampte deur. Het bovenslagrad en de molenkom bevinden zich tegen de linker zijgevel. In deze gevel zijn rondboogvensters en segmentboogvensters geplaatst. De voorgevel is symmetrisch met een opgeklampte deur in de middenas en links en rechts een venster. De laag gelegen maalderij tegen de achtergevel heeft een zadeldak met rode Hollandse pannen. Een houten dakkapel met lessenaarsdak en opgeklampte deur geeft vanaf het terrein toegang tot de zolder van de maalderij. Het molenwerk is nog aanwezig.

WATERMOLEN van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de complexe en lange historie die nog afleesbaar is

- vanwege de typologie

- als functionele kern van het watermolencomplex

- vanwege de karakteristieke en landschappelijk waardevolle ligging.

514502
Wenumse Watermolen

Inleiding

Watermolencomplex DE WENUMSE WATERMOLEN, bestaande uit een WATERMOLEN (monumentnummer 514502) en een WONING/BEDRIJFSGEBOUW (monumentnummer 514501). Het complex is gelegen op een terrein aan de Oude Zwolseweg. Op dit terrein bevinden zich verder nog enkele gemeentelijke monumenten: een bakstenen brug, een molenvijver, een rosmolen. Op het terrein bevindt zich karakteristieke beplanting.

De watermolen komt voor het eerst voor in de archieven rond 1313 en kent daarna een roerige geschiedenis. In 1768 wordt de waterkorenmolen verbouwd tot een kopermolen met drie raderen. Kort daarvoor werd de aan de overzijde van de straat een molenvijver aangelegd. Na 1858 werd de molen weer tot korenmolen omgebouwd. Daarna functioneerde het molencomplex als runmolen (schorsmaalderij voor de leerlooierij) en vanaf 1885 als fabriek voor Zwitserse kaasjes. In 1917 vindt er nieuwbouw plaats als de molen wordt omgebouwd tot korenmolen. De achtzijdige houten rosmolen van het complex is afkomstig van een boerderij in Woudhuizen. De bakstenen boogbrug draagt een steen met het jaartal 1798 en de intitialen D en J. De beschermde MOLENAARSWONING met aangebouwd BEDRIJFSGEDEELTE bevindt zich aan de straatzijde, naast de WATERMOLEN .

Waardering

WATERMOLENCOMPLEX, bestaande uit een WATERMOLEN met daarnaast een MOLENAARSWONING met aangebouwd BEDRIJFSGEDEELTE.

- Van architectuurhistorische waarde als historisch gegroeid complex waarop zich diverse gebouwen, bouwsels en landschapselementen bevinden die samen de karakteristiek van dit uitgebreide watermolencomplex bepalen. Diverse elementen op dit terrein (de watermolen en de molenaarswoning met aangebouwd bedrijfsgedeelte) hebben een belangrijke typologische waarde en ook een zekere zeldzaamheidswaarde.

- Van stedebouwkundige waarde vanwege de karakteristieke en landschappelijk waardevolle ligging van dit complex en van de diverse gebouwde elementen op dit terrein ten opzichte van elkaar. De diverse elementen op dit terrein hebben een belangrijke ensemblewaarde.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de complexe en lange historie en vanwege de nog afleesbare geschiedenis van de diverse elementen op dit terrein.

Molen Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen oorspronkelijke functie Ja
Oude Zwolseweg 164 7345 DG Wenum Wiesel Ja