Aanleg, Utrecht

Omschrijving

Eenvoudige rechthoekige AANLEG met staande GRAFSTENEN in evenwijdige rijen in perken aan weerszijden van het middenpad. De oudere perken zijn gesitueerd in de zuidoosthoek. De hardstenen graftekens hebben een sobere uitvoering, enkele met decoraties onder meer in de vorm van zuilen.

In de, de straatzijde afsluitende MUUR zijn het poortgebouw en het lijkenhuisje opgenomen.

Waardering

Aanleg met grafstenen en de straatzijde afsluitende muur van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde wegens de funerair-historische en genealogische waarde van de graftekens; wegens de herinnering aan de vooroorlogse Joodse gemeenschap in Utrecht en de architectonische kwaliteit.

514449
Joodse begraafplaats

Inleiding

ISRAELITISCHE BEGRAAFPLAATS, in 1807 aan de noordzijde van de Vecht aangelegd voor de Nederlands-Israëlitische gemeente. Het poortgebouw en lijkenhuisje zijn in 1889 naar ontwerp van architect A. Nijland aan de begraafplaats toegevoegd. Het poortgebouw, waarin ondergebracht een aula en een beheerderswoning is samen met een verbindende muur naar het baarhuisje, direct aan de straat gelegen.

Het complex omvat de volgende onderdelen:

1. aanleg met graftekens

2. poortgebouw met beheerderswoning en aula

3. baarhuisje

Omschrijving

Israëlitische begraafplaats, op rechthoekig grondplan, deels omsloten door een hoge muur en modern hekwerk, met een symmetrische positionering van de graven ten opzichte van het, in het verlengde van de inrijpoort liggende middenpad. De dodenakker is op twee plaatsen aanzienlijk met zand opgehoogd (op twee momenten in tweede helft 20ste eeuw), als uitbreiding van mogelijkheden tot begraving binnen de begrenzing van de begraafplaats als oplossing voor het in strijd met het Joodse gebruik zijnde grafruimen.

Aan de weg gelegen poortgebouw, via muur verbonden met lijkenhuisje.

Waardering

Israëlitische begraafplaats, van algemeen belang vanwege de architectonische kwaliteiten van de opstallen en de in hoofdvorm goed bewaard gebleven aanleg. Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een funerair-historische ontwikkeling en de genealogische waarde van de graftekens; wegens de herinnering aan de vooroorlogse Joodse gemeente in Utrecht.

Baarhuisje Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Zandpad 2 3552 TJ Utrecht Overvecht BY Ja
H 619 Utrecht