Manschapsgebouw, Utrecht

Prins Hendriklaan 105 - Kromhoutkazerne - manschapsgebouwen

Complexonderdeel 5

Omschrijving

Zes MANSCHAPSGEBOUWEN uit 1911, waarvan er twee aan weerszijde van het exercitieterrein zijn gelegen, één ten oosten van het hoofdgebouw en één aan de westzijde langs de Waterlinieweg.

De twee aan de oost- en westzijde van het exercitieterrein hebben een rechthoekige plattegrond met een middendeel van twee bouwlagen en aan de noord- en zuidzijde koppanden van drie bouwlagen, het geheel onder een zadeldak met steekkappen, gedekt met rode kruispan, op de nok piroenen. Tegen de achtergevel lagere aanbouwen in dezelfde stijl. De gevels aan het exercitieterrein hebben een middendeel met vier steekkappen loodrecht op het terrein. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen met gele baksteen banden met twee aan twee geplaatste vensters met gemetselde tussenstijlen en hardstenen lateien. De koppanden hebben elk een hoger opgetrokken middendeel met steekkap. In deze koppanden is in de middentravee de ingang gesitueerd met boven- en zijlichten met roedeverdeling.

Het manschapsgebouw aan de Waterlinieweg is opgetrokken in dezelfde stijl en gericht op het oosten. Het manschapsgebouw ten oosten van het hoofdgebouw is in gelijke stijl opgetrokken met gepleisterde topgevels.

Waardering

Zes MANSCHAPSGEBOUWEN van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de verbondenheid met de krijgsgeschiedenis en als onderdeel van een fort van de Nieuw Hollandse Waterlinie en tevens vanwege de architectonische waarde als voorbeeld van Overgangsstijl.

514416
Kromhoutkazerne

Inleiding

In het kader van de Nieuw Hollandse Waterlinie in 1910-1922 op voormalig fort Vossegat aangelegd KAZERNECOMPLEX, waarbij onderdelen van het oude fort zijn opgenomen. In de loop der jaren uitgebreid met - van bescherming uitgesloten - diverse gebouwen en loodsen, waarbij het oorspronkelijk fort in 1960 geheel ontmanteld is. Het terrein is gelegen tussen de Prins Hendriklaan, de Weg tot de Wetenschap, de Waterlinieweg en de Herculeslaan, waarvan het complex gelegen is aan de zijde van de Prins Hendriklaan. Het kazernecomplex omvat de volgende onderdelen:

1. hoofdgebouw met exercitieveld, 1912

2. poortgebouw, 1912

3. monumentale hek, 1912

4. commandantsvilla, 1912

5. manschapsgebouwen, 1911

6. bomvrij wachthuis, 1850

7. schuilhut, 1875, reconstructie 1935

8. brug met de twaalf gaten, 1862

Omschrijving

Het tussen 1910-1912 op het voormalige fort Vossegat aangelegde kazerneterrein, naar ontwerp van kapitein P.J. Post van der Steur, met aan de Prins Hendriklaan een rond een exercitieterrein gesitueerde reeks gebouwen, met aan de noordzijde het hoofdgebouw, aan weerszijden de manschapsgebouwen en aan de Prins Hendriklaan het grote wachtgebouw, ten oosten daarvan de commandantsvilla. Al deze gebouwen daterend uit 1912 met aan de Prins Hendriklaan een afsluitend, monumentaal hekwerk . Alle manschapsgebouwen en het hoofdgebouw uitgevoerd in Overgangsstijl met dezelfde massa-verdeling, grote stalen vensters en gewolfde zadeldaken. Voorts op het terrein ten westen van het exercitieveld gelegen restanten van het voormalige fort, te weten een gemetseld bomvrij wachthuis, een inundatiedoorlaatsluit, genaamd 'de brug met de twaalf gaten' en een oefenhut voor het tamboerscorps.

Waardering

Militair complex met gebouwen, restanten van voormalige fortbebouwing en monumentale hekwerken van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de verbondenheid met de krijgsgeschiedenis en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ensemblewaarde vanwege de onderlinge relatie met de complexonderdelen. Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van militaire gebouwen in overwegend neo-renaissance stijl.

Legeringsgebouw Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw oorspronkelijke functie Ja
Campusplein 2 3584 ED Utrecht Wilhelminapark Ja
Campusplein 3 3584 ED Utrecht Wilhelminapark