Aanleg, Utrecht

Omschrijving

Met medewerking van A. Tepe in 1875 ontworpen eenvoudige, symmetrische AANLEG (complexonderdeel 1) van de begraafplaats St Barbara, met bijbehorende vak-indeling, beplanting en lanenstelsel. De aanleg bestaat uit een rechtlijnig padenstelsel, omzoomd door beukenhagen en linden. De graftekens zijn verdeeld over de diverse perken, waarbij er speciale perken zijn voor kinderen, armen en diverse andere groepen. Aan de kop van de lanen liggen de diverse gebouwen, waarbij romdom de kerk de graven van de bisschoppen gesitueerd zijn.

Waardering

Begraafplaatsaanleg met bijbehorend padenstelsel, beplanting en vak-indeling van algemeen belang vanwege de cultuur-historische waarde als onderdeel van de R.K. begraafplaats St Barbara.

514402
St. Barbara-begraafplaats

Inleiding

In 1875 ter vervanging van oude begraafplaats 'Buiten Wittevrouwen' aangelegde Rooms-katholieke BEGRAAFPLAATS genaamd St. Barbara, met eenvoudige, rechtlijnige aanleg waaraan de graven en met diverse gebouwen uit 1880 in neogotische stijl naar ontwerp van A. Tepe. Het complex omvat de volgende onderdelen:

1. aanleg met het rechtlijnige lanenstelsel

2. poortgebouw met beheerderswoning

3. aula

4. rouwkapel

5. grafmonument van monseigneur van de Wetering (grafnummer 3)

6. grafmonument van Wilhelmina van Linschoten (grafnummer 6)

7. grafmonument Van Gellekom (grafnummer 12)

8. grafmonument Brom (grafnummer 14)

9. grafmonument Van Rossum (grafnummer 30)

10. grafmonument Van Hoorn

Complexomschrijving

In 1875 aangelegde rooms-katholieke begraafplaats, genaamd St. Barbara, met rechtlijnig padenstelsel met aan de Prinsesselaan gesitueerde ingang met afsluitend ensemble gebouwen, te weten een poortgebouw met beheerderswoning, een aula en een rouwkapel, alle gebouwen uit 1880 naar ontwerp van architect Tepe en opgetrokken in neo-gotische stijl met als gemeenschappelijk kenmerk het gebruikte materiaal baksteen, de diverse decoraties in siermetselwerk en de ronde deuren met siersmeedwerk.

Alle gebouwen gelegen aan één van de lanen, de kerk gelegen op de kop.

Op de bergaafplaats diverse karakteristieke grafmonumenten.

Waardering

Rooms-Katholieke begraafplaats met graven en bijbehorende aanleg en diverse gebouwen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een (bij)gebouwen op getrokken in neo-gotische stijl en als onderdeel van het oeuvre van A. Tepe. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van Roomskatholieke begraafplaats rond 1900.

Begraafplaats Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Prinsesselaan 2 3583 GZ Utrecht Wittevrouwen BY Ja
C 6610 Abstede