Maliesingel, Utrecht

Omschrijving

Bouwblok B bevat drie aaneengesloten HERENHUIZEN, met gepleisterde voorgevels, uitgevoerd in eclectische stijl. Het blok is gelegen nabij de Herenbrug.

De voorgevel van het bouwblok vertoont een symmetrische opzet waarbij het middelste woonhuis wordt geflankeerd door een via een terugliggende smalle travee waarin de voordeur geklemd onder een balkon, meerzijdig bouwdeel. De woonhuizen zijn uitgelegd op rechthoekige plattegrond en bezitten een kelder. Het middelste woonhuis bezit twee bouwlagen en een forse dakkapel in het afgeplatte met leien belegde schilddak. De drie traveeën tellende voorgevel bevat een brede ingangspartij, bereikbaar via een trap met vleugel(paneel)deuren met in de schuine neggen aan weerszijden een venster. Hierboven sluit een inpandig balkon aan met zelfde schuine neggen. De vleugels tellen drie bouwlagen onder een platdak.

De voorgevels van de woonhuizen zijn boven een met natuursteen beklede plint, gepleisterd met alleen het middelste huis en de gevel aan de Parkstraat van blokbepleistering voorzien. De gevels van de flankerende woonhuizen bezitten vensters met profileringen als frontons.

Zijgevel aan de Parkstraat vijf traveeën, geheel in blokken gepleisterd met merendeels in de derde bouwlaag enkele blindvensters met ruitvormig patroon ingevuld.

Aan achterzijde van het pand een houten serre.

Waardering

Woonblok met drie herenhuizen van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van herenhuizen uitgevoerd in eclectische stijl. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering aan de Maliesingel en in relatie met de overige complexonderdelen.

514389
Herenhuizen

Inleiding

Complex bestaande uit twee, door de Parkstraat van elkaar gescheiden rijen aaneengesloten HERENHUIZEN, met bouwblok A (noordzijde van de Parkstraat) vier woningen en bouwblok B (zuidzijde) met drie woningen. Beide bouwblokken zijn tot stand gekomen in de jaren 1875 en 1876, naar ontwerp van A.C. Vink in eclectische stijl. Het complex bestaat uit twee onderdelen:

- Bouwblok A (Maliesingel 18;19;20;Parkstraat 2)

- Bouwblok B (Parkstraat 1;1a/Maliesingel 21;22;23)

Het complex is gelegen aan de noordzijde van de Stadsbuitengracht tegenover de Herenbrug. De panden zijn als vroege voorbeelden van woningen aan de overzijde van de Stadsbuitengracht gebouwd, nadat na 1850 was besloten het gebied voor stadsuitbreiding te bestemmen.

Omschrijving

Beide bouwblokken worden gekenmerkt door hun ongelijke bouwdelen, verspringende geledingen, grillige rooilijn alsook door hun gepleisterde gevels. Per bouwblok springt een woonhuis er in belangrijkheid uit. De zijgevels gelegen in de Parkstraat vertonen diverse blindvensters. Aan de achterzijde van de hoekpanden van de Parkstraat komt een houten serre voor.

Waardering

Complex bestaande uit twee bouwblokken met herenhuizen 1875 en 1876 gebouwd, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van herenhuizen met esthetische kwaliteiten in detailleringen, opgetrokken in eclectische stijl. Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van voorname stadshuizen voor de gegoede burgerij. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging langs de Stadsbuitengracht tegenover de Herenbrug. De huizen vervullen een beeldbepalende rol in de open en gesloten gevelwand en als hoekmarkering voor de Parkstraat.

Maliesingel 21 3581 BG Utrecht Wittevrouwen Ja
Parkstraat 1 A 3581 PA Utrecht Wittevrouwen