Maliesingel 12, Utrecht

Inleiding

HERENHUIS gebouwd in 1863 in Eclectische stijl met spijlen HEKWERK waarin hardstenen penanten en een met het rechter pand verbonden gepleisterde MUUR met poortje.

Omschrijving

Links vrijstaand, in de rooilijn gelegen pand van drie bouwlagen op souterrain. Hoofdmassa met vierkante plattegrond en tussen tuitgevels ingeklemd pannen zadeldak met nok evenwijdig aan de straat. Alle gevels witgepleisterd op hardstenen plint met hoekpilasters met verdiepte velden. De voorgevel is vier traveeën breed met door pilasters waarin casementen afgescheiden rechter travee. Souterrain in hardstenen plint, voorts gepleisterd met schijnvoegen en reeks diamantkoppen onder de vensters van de bel-etage die is gescheiden van het souterrain door een brede lijst. Op de verdieping met Franse balkons. Alle vensters hebben ronde geprofileerde lijsten, waarbij de vensters van de tweede bouwlaag met een extra geprofileerde lijst met kuif zijn uitgevoerd, in de rechter travee een groot balkon op rijk bewerkte consoles. De derde bouwlaag heeft kleinere vensters met een klein balkon voor het venster in de rechter travee.

De linker zijgevel heeft een gepleisterde uitbouw over twee bouwlagen met - vernieuwde - trap en venster, afgesloten door kroonlijst.

Traditionele interieurplattegrond met voor- en achterkamers. Kap met schenkelspanten. Afwerking alleen nog aanwezig in souterrain, onder andere met diverse stucplafonds, eierlijsten, ingang met glas-in-lood tochtdeur en koperen en messing trapleuningen. Rechts van de hoofdmassa en witgepleisterd poortje. Voorts een eenvoudig ijzeren hekwerk en hardstenen, bewerkte hekpalen.

Waardering

Herenhuis en hekwerk en muur met poortje, van algemeen belang vanwege architectuurhistorisch belang als voorbeeld van in eclectische bouwstijl opgetrokken woonhuis. Tevens van stedenbouwkundig belang als onderdeel van een karakteristieke negentiende eeuwse singelbebouwing.

Maliesingel 12 3581 BC Utrecht Ja
Maliesingel 12 C 3581 BC Utrecht