Maliebaan 70, Utrecht

HERENHUIS EN TUINHUISJE gebouwd rond 1880 in eclectische stijl met aan de Hollandse Neo-Renaissancestijl ontleende (fantasie)motieven. Het als eindwoning van een rijtje van aaneengesloten herenhuizen is gelegen aan de noordwestzijde van de Maliebaan. Zoals de meeste huizen aan de Maliebaan is er een achtertuin. Direct aansluitend aan het huis is een terras met pergola en tuinhuisje uit de jaren 1920 -'30.

Omschrijving

Gedeeltelijk onderkelderd pand op rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen en met leien gedekt schilddak en zinken roef. In baksteen, natuursteen en pleister opgetrokken gevel met drie traveeën van onregelmatige breedte. Eerste bouwlaag met hardstenen plint, pleister met opgelegde velden, vervolgens een waterlijst en daarboven pleister met schijnvoegen, twee ingangen met houten deuren, waarvan er één (terugliggend) met hardstenen stoep.

Tweede bouwlaag uitgevoerd in schoon metselwerk met aan de linkerzijde een grote, rijk uitgesneden, houten erker op rijk bewerkte consoles. Erker zelf met onder meer houtsnijwerk met Renaissance-motieven en kroonlijst. Boven de erker een door de kroonlijst heen stekende, eveneens rijk bewerkte dakkapel stolpdeuren op Frans balkon. Overige twee traveeën met aan de Renaissance ontleende motieven. De twee dakkapellen, rechts zijn gelijksoortig gedecoreerd als de eerder genoemde dakkapel.

De op een gedeeld venster na blinde rechter zijgevel is gecementeerd.

Het interieur bevat originele onderdelen zoals een schouw op de begane grond, deuren, een fraai trappenhuis met een trap met een gesneden beginbaluster, waarin een slangmotief en venster met glas-in-lood. Voorts zijn enige onderdelen van het keukeninterieur bewaard. Mogelijk zijn achter de verlaagde plafonds de oorspronkelijke stucplafonds nog aanwezig.

Het TUINHUISJE annex bergschuur is een stenen gebouwtje met een met pannen gedekt tentdak. Vensters en deurpartijen in typerende Amsterdamse Schoolstijl. Bijbehorende gemetselde tuinmuur met houten opbouw.

Waardering

Herenhuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een woonhuis in eclectisch stijl opgetrokken met aan Hollandse neo-renaissance ontleende (fantasie)motieven. Het tuinhuisje is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een tuinhuisje opgetrokken in Amsterdamse Schoolstijl. Het geheel tevens van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van een historisch gegroeid stedelijk gebied met voorname herenhuizen voor de nieuwe stedelijke elite.

Maliebaan 70 A 3581 CV Utrecht Wittevrouwen Ja
B 6169 Abstede