'Francisca', Utrecht

Trompstraat 1

Inleiding

VILLA ("Francesca"), gebouwd in 1906 tezamen met een reeks andere gelijksoortige villa's, gelegen in de punt van een driehoekig perceel tussen de Admiraal van Gentstraat, de Van Speykstraat en de Trompstraat. De villa is gesitueerd op de kruising van de Van Gentstraat en de Trompstraat. Het pand is gelegen temidden van een ommuurde tuin.

Omschrijving

Villa met tuinmuur, bestaande uit twee bouwdelen, uitgelegd op een samengestelde plattegrond met souterrain, twee bouwlagen en grotendeels door een soort ingesnoerd tentdak gedekt. Het kleinere zuidoostelijk gepositioneerde bouwdeel, bevat links van de ingang een uit het gevelvlak oprijzende toren met tentdak. Het centrale dak is aan drie zijden met later aangebrachte dakkapellen die zich onder de vier oorspronkelijke, hoog geplaatste dakkapellen bevinden. De later bijna geheel gepleisterde gevels bevatten nog ter plaatse van enkele vensterbogen in schoon metselwerk uitgevoerde detailleringen. De voorgevel wordt gedomineerd door een zinken afdakje boven de via een trapje te bereiken ingang. Het dakvlak wordt bijna geheel in beslag genomen door een ontsierend, modern aangebracht balkon. Op de hoek van voorgevel en rechterzijgevel komen op de hoek van de verdieping een loggia met twee rondboogvormige openingen voor. De linkerzijgevel wordt op de verdieping door een gevelbrede loggia boven de deur afgesloten en vier vensters op de begane grond. Het torenlichaam is voorzien van overeenkomstige vensters als lichtspeten als in de linker zijgevel. Beide torens worden door een piron bekroond.

Waardering

VILLA met tuinmuur van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een vroeg 20ste eeuwse villa. De architectuur is afwijkend van de in de tijd gangbare architectuur. Voorts is het pand van stedenbouwkundig belang vanwege de prominente ligging en als markant onderdeel van een ensemble gelijksoortige panden.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
514364
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
M.H. Trompstraat 1 3572 XS Utrecht Wittevrouwen Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 7062 Abstede
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1906 1906 vervaardiging
Naar boven