Aanleg Kovelswade, Utrecht

Koningsweg - 2e Algemene Begraafplaats - Parkaanleg Complexonderdeel 1

PARKAANLEG van de begraafplaats met centraal een kruisvormige opzet de kwartieren ingevuld door concentrisch aangelegde segmentvormige paden,waarbij de verbindingen worden gevormd door rechte en rondlopende paden. Aan oost- en westzijde verbonden met de centrale opzet een cirkelvormige aanleg met radialen, de gehele aanleg ten noorden en ten zuiden begrensd door lanen over de gehele breedte van de perceel. Op de kruising van de radialen met de lanen aan noord- en zuidzijde, ronde 'pleintjes'. Aan de Koningsweg de royale ingang met daarachter een rond voorplein, van de begraafplaats gescheiden door een fraai smeedijzeren hek op stenen voet, vervolgens de genoemde cirkelvormige aanleg met ten noorden het ontvangstgebouw en ten zuiden de oudste graven. Zichtlijnen vanuit de ingang op het binnenplein en vanuit het ontvangstgebouw op de centrale as. De begroeiing bestaat uit lindebomen rondom de centrale kruisvormige opzet en lagere begroeiing ter scheiding van de diverse sectoren. De - overigens van bescherming uitgesloten - latere uitbreidingen zijn uitgevoerd in eenvoudige, aangepaste stijl.

Waardering

Parkaanleg begraafplaats Kovelswade in classicistische stijl van algemeen belang vanwege de funerair-historische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een vroeg 20ste eeuwse begraafplaats. Van tuin-architectonische waarde als goed voorbeeld van een funktionele en stemmige inrichting van een begraafplaat. De parkaanleg vormt hierbij een wezenlijk onderdeel.

514300
Begraafplaats Kovelswade

Koningslaan - 2e Algemene Begraafplaats

Inleiding

In 1904 aangelegde tweede algemene BEGRAAFPLAATS genaamd "Kovelswade" naar ontwerp van stadsarchitect W.G. Nieuwenhuis volgens classicistische opzet met rechte en gebogen lanen waaraan de graven gesitueerd zijn, een voorplein afgescheiden van de begraafplaats met een monumentaal hek en de ingang aan de Koningsweg. Het complex omvat de volgende complexonderdelen:

1. de park-aanleg van de begraafplaats

2. de aula en ontvangstzaal

3. het monumentale neo-classicistische toegangshek op het binnenplein

4. het toegangshek aan de straatzijde

5. grafmonument voor de familie Hamburger

6. grafmonument voor Luit Blom

7. grafmonument Antonio Begeer

8.- grafmonument Noordenne Verloop (grafnummer 126)

9. grafmonument familie Fentener van Vlissingen

10. grafmonument Johanna van Woude

11. grafmonument dr Cad Feuerlein

12. grafmonument Jan Quast

13. grafmonument J.E. Tehudeiorij

Omschrijving

In classicistische stijl aangelegde gemeentelijke begraafplaats, genaamd Kovelswade, en gelegen tussen de Koningsweg (noordzijde), de Kovelaarstraat (westzijde), verkeersweg 222 (oostzijde) en het spoor (zuidzijde), royale toegang, voorplein, smeedijzeren hekwerk en de begraafplaats zelf, aangelegd in kruisvorm met cirkelsegmenten, gebogen en rechte lanen. Ten noorden van het voorplein gelegen achtzijdige ontvangstgebouw naar ontwerp van W.G. Nieuwenhuis in Palladiaanse stijl. In de aanleg diverse interessante graftekens.

Waardering

Tweede algemene begraafplaats met bijbehorende aanleg en graven, toegangshek en ontvangstgebouw van algemeen belang vanwege de cultuur- historische - en architectonische waarden als voorbeeld van een begraafplaats met classicistische aanleg en vanwege de bijzondere onderdelen zoals het ontvangstgebouw en de graftekens.

Koningsweg 45 1 3582 GB Utrecht BY Ja
B 3534 Tolsteeg