zomerhuis Ter Weide, Utrecht

Omschrijving

ZOMERHUIS, gebouwd voor E.G. Wentinck in 1898 uitgevoerd door architect G.van Weerden. De kleine woning is ten noordoosten van de boerderij gelegen en eveneens met de voorgevel naar de weg gekeerd.

Rechthoekige plattegrond, opgetrokken in baksteen, eenlaags, onder met tuile du Nord belegd zadeldak tussen topgevels. Voorgevel in detaillering en materiaalgebruik gelijkwaardig aan die van de boerderij. Gevels met opvallend uiterlijk onder meer door gebruik van natuursteen, rood geschilderde voegen, gebosseerde hoekblokken, sierankers, geglazuurde vensterbanken en tegeltableau's voorstellende vrouw met koe en man met paard. In de voorgevel begane gronds twee schuifvensters met boogvelden met gekleurde baksteen patronen. Bijna alle vensters hebben luiken. De zolder bevat een samengesteld raam. In de schoorsteen, die van een dekplaat is voorzien zijn ook natuurstenen blokken verwerkt.

Waardering

Zomerhuis van algemeen belang vanwege de architectonische waarde als voorbeeld van traditionele architectuur met markante detaillering. Voorts vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een redelijk gaaf boerderijcomplex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
514296
Complexnaam
Ter Weide
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

BOERDERIJ ('Terweide'), gelegen ten noordwesten van de stadswijk Oog in Al. Het complex omvat onder meer een zomerhuis uit 1898 en een blijkens tekst op ingemetselde steen later gebouwde boerderij: "de eerste steen gelegd/ door/ Derfried van Beuningen/ 7 juli 1906", uitgevoerd door architect G. van Weerden.

Het complex bestaat uit het boerenerf met de onderdelen:

- een langhuisboerderij

- een zomerhuis

- schuur

- een ijzeren hekwerk

Omschrijving

Boerenerf met langhuisboerderij, zomerhuis, schuur en hek gelegen aan de zuidzijde van de Hogeweide. De boerderij is met de nok haaks op de weg gelegen, naar achter toe bevindt zich een vernieuwde hooiberg (die niet voor rijksbescherming in aanmerking komt) met daarachter een ten opzichte van de as van de boerderij lichtgedraaide schuur. Noordwestelijk van de boerderij, eveneens aan de weg gelegen, bevindt zich het zomerhuis.

Het erf wordt van de weg gescheiden door een smeedijzeren hek, de ingang is gelegen tussen boerderij en zomerhuis.

Waardering

Boerderijcomplex met langhuisboerderij, zomerhuis, schuur en hek van algemeen belang vanwege de architectonische waarde vanwege de redelijke gaafheid van het complex. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering in een restant van het westelijk weidegebied.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Zomerhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hogeweide 1 A 3541 BC Utrecht Hoge Weide Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 103 Catharijne
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1900 1900 vervaardiging
Naar boven