Mariaplaats 49, Utrecht

In 1861 gebouwd HERENHUIS, met decoratief gepleisterde gevel.

Omschrijving

Pand van drie bouwlagen en mansardekap met nok loodrecht op de voorgevel. De geheel gepleisterde voorgevel is drie traveeën breed en wordt afgesloten door een zwaar geprofileerde lijst, omgezet boven de halfronde dakkapel boven de middelste travee.

De deur links en de vensters hebben alle een gepleis- terde, geprofileerde in- en uitgezwenkte omlijsting met leeuwekopjes in de halfronde bekroning, ook gepleisterde decoraties onder de vensterbanken van de tweede en derde bouwlaag. De bouwlagen worden gescheiden door waterlijsten die ter plaatse van de onderdorpels verkroppen als vensterbanken ondersteund door consoles.

Interieur met indeling op eerste en tweede bouwlaag met kamer en suite.

Waardering

HERENHUIS van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als een in het oog springend en markant voorbeeld van een herenhuis met gepleisterde gevel met decoratieve elementen. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering aan de Mariaplaats en onderdeel van het gesloten straatprofiel.

Mariaplaats 49 3511 LM Utrecht Centrum Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinswoning