Willemsplantsoen 3, Utrecht

Willemsplantsoen 3

Inleiding

In 1914 als PASTORIE bij de Oud-Katholieke kerk St. Getrudis gebouwd naar ontwerp van E.G. Wentinck in een aan Berlage ontleende stijl.

Omschrijving

Vrijstaande pastorie op L-vormige plattegrond van twee bouwlagen en pannen afgeplat schilddak loodrecht op de voorgevel, met steekkap voor topgevels rechts vóór en vooraan de zijgevels. De pastorie is verbonden met de kerk via een verbindingsgang aan de noordzijde. Vier traveeën brede bakstenen voorgevel, alle gevels met detaillering in geglazuurde baksteen, kunststeen, pleister en hout. De risaliet rechts in de voorgevel heeft een topgevel, die, evenals de topgevels van de zijgevel, voorzien is van imitatie vakwerk in Chaletstijl. Het linker deel van de voorgevel heeft een brede daklijst en overstek met consoles en daarboven een dakkapel. Aan alle zijden dubbele en enkele houten schuifvensters met glas-in-lood bovenlichten en kunststeen lateien. Tussen de vensters op de tweede bouwlaag in het rechter geveldeel een gevelsteen met het wapen van de oud-katholieke kerk.

Achtergevel met karakteristieke dakkapel met ondermeer lijst op klossen en gebogen fronton.

Waardering

Pastorie van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een door Berlage geïnspireerde bouwstijl en vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de verbintenis met de naastgelegen Oud-Roomskatholieke St. Gertrudis.

514258
Oud-Katholieke Kerk St. Gertrudis

COMPLEXOMSCHRIJVING

Inleiding

KERK en PASTORIE, gebouwd resp. 1912 en 1914 naar ontwerp van architect E.G. Wentink ter vervanging van de voormalige schuilkerk van de Oud-Katholieken op deze plaats. Het complex is gesitueerd aan de noordoostzijde van het Willemsplantsoen en ten westen van de Mariaplaats. Noordelijk en zuidelijk van het complex grenst een rij aaneengesloten 19de eeuwse herenhuizen aan. De kerk is georiënteerd op een zd/w-nd/o as en wordt evenals de pastorie met tuin, van de straatzijde gescheiden door een laag muurtje met spijlenhek dat visueel voor een samenhang zorgt. Kerk en pastorie zijn tevens bouwkundig met elkaar verbonden door een tussenlid.

Het complex bestaat uit de twee onderdelen:1. Kerk 2. Pastorie met tussenlid

Omschrijving

Het kerkgebouw is markant in het straatbeeld aanwezig vanwege de ten opzichte van de omringende, hoofdzakelijk laat 19de en vroeg 20ste eeuwse bebouwing afwijkende schaal, het nadrukkelijkst door de twee westelijke torens. De in de voorgevel van de pastorie voorkomende topgevel herhaalt in deze vorm de beëindiging van de middenas van het middenschip. Kerk en pastorie zijn gebouwd in de Mariahoek, een sinds de 17de eeuw katholiek centrum van de Noordelijke Nederlanden waar zich de kerk en Ste Mariekerk bevond met pandhof, de Geerte schuilkerk en sinds de 18de eeuw de schuilkerk en begraafplaats van de Oud-Katholieke parochie.

Waardering

Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goede en gave voorbeelden van een kerk en pastorie uit begin 20ste eeuw en tevens als onderdeel van het oeuvre van architect E.G. Wentink. Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een typologische ontwikkeling, waarbij kerk en pastorie als centrum van kerkelijk leven tezamen tot stand kwamen. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging in het verstedelijkte gebied. Het complex bezit ensemble waarde door de samenhang van de onderdelen.

Willemsplantsoen 3 3511 LA Utrecht Centrum Ja
C 8249 Utrecht