Oudegracht 203, Utrecht

Oudegracht 203

Inleiding

WINKELWOONHUIS, in 1897 naar ontwerp van architect W.J. van Vogelpoel gebouwd in eclectische stijl opgetrokken met neo-renaissance elementen.

Omschrijving

Overhoeks afgeschuind, smal en diep als winkelwoonhuis gebouwd hoekpand van vier bouwlagen onder afgeplat schilddak, gedekt met shingles en met oudere straat- en werfkelders. In baksteen, kunststeen en pleister uitgevoerde gevel met twee traveeën aan Oudegrachtzijde en vier traveeën aan Haverstraatzijde en met afgeschuinde hoektravee waarin op de verdiepingen een op consoles rustend balkon. Eerste bouwlaag met vernieuwde winkelpui in baksteen, pleister en kunststeen omlijsting. Tweede, derde en vierde bouwlaag aan beide straatzijden met diepliggende vensters met Franse balkons en zware omgezette pleisterbanden. Gevelbeëindiging met brede gepleisterde band met opgelegde vlakken en zware consoles onder kroonlijst, met op afgeschuinde hoek een fronton met een onderbroken hoofdgestel. In het frontonveld een medaillon met jaartal 1897.

Dakkapellen, aan Oudegrachtzijde één en aan Haverstraat vier, met geprofileerde lijsten en bekroond met bol.

Waardering

Winkelwoonhuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een in eclectische stijl opgetrokken woonwinkelpand. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente ligging op de hoek tegenover een brug over de Oude Gracht.

Winkel (G2) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) oorspronkelijke functie Ja
Oudegracht 203 3511 NH Utrecht Centrum Ja