Zuilenstraat 5, Utrecht

Zuilenstraat 5

Inleiding

HERENHUIS gebouwd in 1860 in Neo-classicistische stijl.

Omschrijving

Onderkelderd pand op rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen en een mezzanino onder een pannen dak met plat en vier schilden en schoorstenen. Symmetrisch ingedeelde, vijf traveeën brede bakstenen voorgevel op natuurstenen plint waarin segmentboogvormige kelderlichten, de middenas uitgevoerd als risaliet. Begane gronds deur binnen gepleisterde ronde profiellijst bekroond met kuif, in tweede bouwlaag houten vensters binnen vierkante profiellijst met afgeschuinde bovenhoeken en bekroond met kuif. Alle vensters zijn 2x(1+3)ruitsvensters met strekken, schuin aangezet. Op de eerste bouwlaag rusten de ramen op de hardstenen plint, de tweede bouwlaag heeft natuurstenen vensterdorpels. Tussen eerste en tweede bouwlaag natuurstenen waterlijst. De tweede bouwlaag wordt afgesloten met in pleister uitgevoerde mezzanino onder geprofileerde kroonlijst. Gevel aan weerszijden afgesloten door een pilaster. Voor het pand natuurstenen stoep en stoeppalen. Zijgevels en achtergevel uitgevoerd in gelijke stijl.

Interieur met oorspronkelijke plattegrond met middengang en onder meer in de gang neo-barokafwerking: deuren, betimmering, hang- en sluitwerk, voorts in diverse vertrekken stucplafonds en schouwen.

Waardering

HERENHUIS, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een woonhuis, met diverse bewaard gebleven interieur-onderdelen, opgetrokken in neo-classicistische bouwstijl. Het pand vervult een beeldbepalende rol in de gesloten gevelwanden van de straat.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
514236
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Zuilenstraat 5 3512 NA Utrecht Centrum Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 3391 Utrecht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1860 1860 vervaardiging
Naar boven