"Societeit ""de Vriendschap""", Utrecht

Keistraat 24

Inleiding

In 1865 in neo-classicistische stijl verbouwd ouder pand, bestemd als SOCIETEIT en gelegen op de hoek van Jansdam en Keistraat.

Omschrijving

SOCIETEITSGEBOUW op rechthoekige plattegrond en bestaande uit hoofdzaal en bijgebouw. De voorbouw met voorgevel aan de Jansdam, is geheel onderkelderd en heeft één zeer hoge bouwlaag, gevolgd door een mezzaninoverdieping met opgelegde velden tussen de vierkante vensters onder een zadeldak met flauwe helling. Het achterste deel heeft twee bouwlagen met langs de Keistraat een naar links omgezet L-vormige mansardekap en verder een plat dak. De geheel gepleisterde gevels aan de Jansdam- en Keistraat-zijde zijn resp. drie en negen venstertraveën breed op een natuurstenen plint, waarbij het middelste venster aan de Jansdam, met een door consoles ondersteunde kroonlijst met kuif vervangen is door een ingang. De overige vensters van de voorbouw met omlijsting en kroonlijst. Brede kroonlijst ter afsluiting met daarboven nog gepleisterd tympaan met dubbelvenster aan Jansdamzijde. Achterbouw met tweemaal zes venstertraveeën bezit begane gronds links één ingang met klassieke omlijsting met tympaan in het licht risalerend linkervlak. Interieur gaaf bewaard met diverse in classicistische stijl uitgevoerde stucplafonds met ondermeer rosetten, schilderingen en rocaille- elementen.

Waardering

SOCIETEITSGEBOUW van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van neo-classicistisch pand met gaaf interieur en als typerend voorbeeld van een 19e eeuwse herensocieteit.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
514232
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Sociëteit Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Keistraat 24 3512 HV Utrecht Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
1948 A 3608 A1 Utrecht
1948 A 3608 A2 Utrecht
1948 A 3608 A3 Utrecht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1865 1865 vervaardiging
Naar boven