woningen, Utrecht

Kanaalweg 24 - arbeiderswoningen plateelbakkerij Mobach

Omschrijving Complexonderdeel 2/

Eenvoudig dubbele DIENSTWONING uit begin 20e eeuw, behorende bij plateelbakkerij op voorterrein, bestaande uit éénlaags overdwars gesitueerd geschakelde woningen met pannen zadeldak. De deur- en venstertravee zijn gespiegeld geschakeld, beiden met bovenlichten. In de kap een eenvoudige dakkapel.

Waardering

Dubbel woonhuis van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex van de aardewerkfabriek Mobach.

514171
Mobach aardewerkfabriek

Inleiding

Fabriekscomplex van de in 1894 opgerichte AARDEWERKFABRIEK 'Mobach' en sedert 1913 gevestigd aan de zuidwestzijde van het Merwedekanaal, bevat twee complexonderdelen van twee geschakelde gebouwen:

- de plateelbakkerij met aangrenzende directeurswoning, (nr 23;24)

- een geschakelde dienstwoning (nr 25;26) op het achterterrein.

Omschrijving

Complex van twee in baksteen opgetrokken geschakelde panden, op het terrein tussen Kanaalweg en Merwedekanaal, waarvan twee dienstwoningen op het achterterrein. Aan het kanaal staan twee aaneengesloten, diepe panden, verbonden via muur met een poortje. Links de plateelbakkerij, met de fabrieksruimten en rechts via een muur met poortje de woning. Westelijk gelegen van genoemde bebouwing bevindt zich de geschakelde dienstwoning.

In de plateelbakkerij is de oorspronkelijke en enige in Nederland bewaard gebleven moffeloven (1922) nog aanwezig.

Waardering

Fabriekscomplex bestaande uit plateelbakkerij met directeurswoning en twee dienstwoningen, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een klein fabriekscomplex en vanwege de geschiedenis welke is verbonden met de ontwikkeling van de produktie van aardewerk. Van situationele waarde vanwege de ligging aan het Merwedekanaal waarvan het als transportweg gebruik maakte. Tevens van industrie-historische waarde vanwege de aanwezigheid van de uiterst zeldzame moffeloven, de laatste in Nederland.

Kanaalweg 25 3526 KM Utrecht Kanaleneiland Ja
Kanaalweg 26 3526 KM Utrecht Kanaleneiland