Kerkstraat 42, Doenrade

Inleiding

FAMILIEGRAF WARBLINGS, 1889. Gesitueerd op het kerkhof achter het koor van de R.K. Kerk van de H. Jozef te Doenrade, in het verlengde van de middenas van genoemde kerk. Het grafmonument is opgericht in opdracht van pastoor J.M. Warblings van de Jupille-gemeente te Luik en vervaardigd door de firma Laboureur et Filles te Jupille, Luik.

Omschrijving

Hardstenen familiegraf, met de kenmerken van een priestergraf. Een getrapt hardstenen bordes, waarop een vierzijdige grafsteen. Een bekroning voorzien van vlamornamenten, frontons met IHS-monogram en een kruis met corpus. Op de hoeken van de grafsteen ornamenten in de vorm van omgekeerde toortsen. Op de grafsteen is een witmarmeren plaat bevestigd met het opschrift: "Hier ligt begraven de Hoog Eerw Monseigneur Joannes Christianus Warblings voornaamste stichter en weldoener dezer parochie en kerk. Huis Prelaat van Z.H. Paus Leo XIII, vicaris-generaal van Mgr den bisschop van Luik en Deken van 't kathedrale kapittel aldaar. Geboren te Doenrade den 9 April 1814. Overleden te Battice België den 12 July 1888. Hij rust in vrede". Bordes en grafsteen worden omgeven door zes hardstenen zuiltjes in de vorm van brandende toortsen, onderling verbonden door kettingen.

Waardering

Het familiegraf Warblings is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van het culturele, sociaal-maatschappelijke en geestelijke belang dat de hier begraven familie voor Doenrade heeft gehad. Daarnaast is het graf van belang als specimen van een typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de esthetische kwaliteiten, het materiaalgebruik en de ornamentiek van het graf. Het graf heeft belangrijke ensemblewaarden vanwege de weloverwogen situering achter het koor, in de lengte-as van de kerk en is van betekenis voor het aanzien van het dorp. Het familiegraf Warblings is in belangrijke mate gaaf bewaard gebleven en is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving. Daarmee beschikt het familiegraf in regionaal opzicht over een belangrijke cultuurhistorische zeldzaamheidswaarde.

514164
Warblings

Inleiding

PASTORIE met VICARIAATSWONING in neo-gotische stijl, ca. 1878, het in 1889 opgerichte FAMILIEGRAF WARBLINGS, alsmede een HERENHUIS in neo-gotische stijl, ca. 1878 gezamenlijk vormend de onderdelen van het COMPLEX WARBLINGS. De pastorie met vicariaatswoning werden gebouwd in opdracht van vicaris-generaal mgr. J.C. Warblings van het bisdom Luik, geboren te Doenrade en tevens de voornaamste stichter van parochie en R.K. Kerk te Doenrade. Het familiegraf, waarin vicaris-generaal mgr. J.C. Warblings als eerste werd bijgezet, kwam gereed in 1889 en is gemaakt door de firma Laboureur et Filles te Jupille, Luik. Opdrachtgever was zijn broer J.M. Warblings, op dat moment pastoor van de Jupille-gemeente te Luik. De grootste betekenis verwierf Mgr. J.C. Warblings voor zijn geboortedorp Doenrade door zijn inspanningen om Doenrade te doen verheffen tot zelfstandige parochie en door er tevens een kerk met pastorie te bouwen. Tegen de pastorie bouwde hij zijn eigen vicariaatswoning. De als bouwkundige eenheid gerealiseerde pastorie met vicariaat is gesitueerd aan de Kerkstraat, onmiddellijk naast de R.K. Kerk van de H. Jozef. Het familiegraf Warblings bevindt zich op het kerkhof achter de kerk, achter het koor en precies in de lengte-as van de kerk.

Waardering

Het complex Warblings is van cultuurhistorische waarde vanwege de verbondenheid van de complexonderdelen met het ontstaan van parochie en kerk te Doenrade en vanwege de bijzondere typologische kenmerken van het geheel. De architectuurhistorische waarden van het complex zijn aanzienlijk en worden bepaald door de Luikse architectuurinvloeden, de neo-gotische bouwstijl, de esthetische kwaliteit en het materiaalgebruik. Met name bij de vicariaatswoning bestaat er een bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het complex is van bijzondere betekenis vanwege de situering van de samenstellende onderdelen en is als zodanig verbonden met de ontwikkeling van Doenrade; het complex is voorts van groot belang voor het aanzien van dit dorp. Het complex Warblings beschikt over een redelijke mate van architectonische gaafheid, over samenstellende onderdelen van hoogwaardige architectonische kwaliteit en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de dorpse omgeving. Bovendien beschikt het complex Warblings over aanzienlijke cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische zeldzaamheidswaarden. In recapitulerende zin geven bovenstaande monumentale aspecten in zekere zin aanleiding tot de kwalificatie van algemeen belang.

Graf Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Kerkstraat 42 6439 AS Doenrade Ja