St Elisabethstraat 2, Grave

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van het terrein staat direct aan de oever van een doodlopende arm van de Raam (een voormalige gracht van de zeventiende-eeuwse vestingwerken) een betonnen KAZEMAT van het S3a-type, ook wel Stekelvarken genaamd. Vanuit de kazemat kon in zuidoostelijke richting over de geïnundeerde Raam vuur worden afgegeven. De kazemat dateert uit omstreeks 1939.

Omschrijving

De kleine, gewapend betonnen mitrailleurkazemat heeft een driezijdig afgeschuinde frontzijde, waarin een drietal schietgaten is aangebracht. De kazemat had een lichte frontdekking van tachtig centimeter dikte, en een relatief breed schootsveld doordat met een lichte mitrailleur door het middelste schietgat, dan wel die opzij, frontaal en flankerend vuur kon worden afgegeven. Door de grote schietgaten was de kazemat echter kwetsbaar voor de vijandelijke artillerie. In de keelzijde is een lage toegangsdeur aangebracht. Zowel deur als schietgaten zijn dichtgemetseld.

Waardering

De kazemat is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de vorming van een strategisch landschap in het kader van de landsverdediging kort voor de Tweede Wereldoorlog; het object is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ontwikkeling van de militaire techniek voor 1940. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, de Peel-Raamstelling, dat cultuurhistorisch van belang is; het is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historischruimtelijke relatie met wateren en bodemgesteldheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
514144
Complexnaam
Kazematten complex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Aan de noordelijke zijde van de Graafse Raam staat, op de voormalige vestinggronden van Grave, een drietal betonnen KAZEMATTEN, gebouwd in 1939-1940. De kazematten maken onderdeel uit van de Peel-Raamstelling tussen Grave en Budel-Dorplein, een omstreeks negentig kilometer lange kazemattenstelling, gekoppeld aan een veertig kilometer lange tankgracht. Te Grave, vanwege de Maasbrug strategisch gelegen, sloot de linie middels de (reeds van rijkswege beschermde) brugkazematten aan op de Maaslinie. Van de drie kazematten te Grave zijn er twee van het B-type en één van het S-type. Alle zijn direct aan de oever van de Raam gesitueerd. Het zuidelijk gelegen schootsveld kon worden geïnundeerd door het nabijgelegen (van rijkswege beschermde) gemaal Van Sasse buiten werking te stellen.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de vorming van een strategisch landschap in het kader van de landsverdediging kort voor de Tweede Wereldoorlog; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ontwikkeling van de militaire techniek voor 1940. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, de Peel-Raamstelling, dat cultuurhistorisch van belang is; het is van belang wegens de kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wateren en bodemgesteldheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kazemat (B10) Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
St Elisabethstraat 2 5361 HK Grave Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) 2 tal B kazematten Betonkazemat
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 1593 Grave
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1939 1940 vervaardiging
Naar boven