"""Generaal de Bonskazerne""", Velp

Inleiding

De voormalige HOOFDINGANG van de Generaal de Bonskazerne is gelegen aan de noordelijke zijde van het terrein, aan de gelijknamige weg. Het object in Expressionistische stijl, daterend uit 1939, bestaat uit een langs de Generaal de Bonsweg staande muur met hekwerk, met tussen de gebouwen B (5) en C (1) een poort en een wachthuisje. Thans is de hoofdingang aan de westelijke zijde van het terrein gelegen. Omstreeks 1970 is de ingang gerenoveerd.

De muur met hekwerk scheidt het kazerne-terrein van de straat.

Deze bestaat uit met kunststenen dekplaten bekroonde bakstenen pijlers, die door een ca. één meter hoge borstwering verbonden worden. Tussen de pijlers zijn boven deze bortswering buisframes met traliewerk gemonteerd. Omstreeks 1970 zijn de oorspronkelijke lantaarns op de pijlers van de poort vervangen.

De ingangspartij ligt iets terug van de weg en bestaat uit een ijzeren vleugelpoort voor motorverkeer en een naastgelegen smalle poort voor voetgangers, beide gehangen aan bakstenen pijlers op betonnen sokkels. De pijlers zijn daardoor hoger dan alle andere. Het eenmans wachthuis heeft een rechthoekige plattegrond en aan de poortzijde een ver overstekend betonnen lessenaardak.

In de zuidelijke en noordelijke gevel is een hoog en smal licht aangebracht. Aan de westelijke (poort-)zijde is het gebouwtje geheel geopend.

Waardering

De voormalige hoofdingang is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en strategische ontwikkeling, namelijk de stichting van een kazerne als onderdeel van de Peel-Raamstelling, een belangrijk onderdeel van de landsverdediging, en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van kazernes in het interbellum. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl die door de bureaus der genie werd toegepast en wegens het materiaalgebruik. Het is van belang vanwege de situering, verbonden met de strategische ontwikkeling van de aloude vestingstad Grave. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Inleiding

Gebouw B werd oorspronkelijk gebouwd als REGIMENTSBUREEL in Expressionistische stijl en is gelegen tussen de Generaal de Bonsweg en de appèlplaats, aan de noordelijke zijde van het terrein. Het gebouw dateert uit 1939 en heeft vanwege de functie net als A (6) en C (1) een iets rijkere decoratie dan de overige gebouwen. In 1992 is het gebouw gerenoveerd en het zal in gebruik worden genomen als kantoor voor de kazernecommandant.

Omschrijving

Het tweelaags gebouw heeft een samengestelde plattegrond, die globaal bestaat uit een T-vormig hoofdgebouw met een eenlaags L-vormige aanbouw aan de zuidoostelijke zijde en een geschakelde, eenlaags rechthoekige aanbouw aan de noordoostelijke zijde. Het gebouw wordt gedekt door schilddaken met verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn zoals elders gemetseld in verschillende kleuren baksteen en worden geleed door kunststenen lijsten. Evenals de andere gebouwen zijn in de anderhalfsteens muren ook hier opgeklampte deuren en ijzeren kozijnen met roedenverdeling en openslaand boven- en onderlicht toegepast. In de oostelijke gevel een paneeldeur onder rondboog.

Het hogere tweelaags hoofdgebouw valt op door een rijkere detaillering. Zo zijn aan de (noordelijke) straatzijde van het gebouw over de gehele breedte van de verdieping ijzeren openslaande deuren, rondlichten en een Frans balkon met smeedijzeren hekwerk toegepast. Het trappenhuis in de westelijke gevel heeft lichten over de volle hoogte en een onderliggend portiek met brede overstekende luifel en een gemetselde bak. Het interieur is gerenoveerd maar heeft verschillende oorspronkelijke elementen behouden, waaronder het trappenhuis.

Waardering

Het kazernegebouw B is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en strategische ontwikkeling, namelijk de stichting van een kazerne als onderdeel van de Peel-Raamstelling, een belangrijk onderdeel van de landsverdediging, en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van kazernes in het interbellum. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl die door de bureaus der genie werd toegepast en wegens het materiaalgebruik en de rijke detaillering. Het is van belang vanwege de situering, verbonden met de strategische ontwikkeling van de aloude vestingstad Grave. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Inleiding

In het verlengde van de poort staat, aan de rand van de appèlplaats, het ongesigneerde MONUMENT voor generaal De Bons, daterend uit omstreeks 1940.

Omschrijving

Het bakstenen, symmetrisch opgebouwde object bestaat uit een tweetal getrapt gemetselde bakken, door inzwenkend muurwerk verbonden met het opstaande monument. Het opstaande deel heeft kunststenen vormstukken, waarboven het metselwerk zich trapsgewijze verjongt. Het monument als de achterstaande bakstenen pijler worden bekroond door een kunststenen dekplaat met overstek. Aan de voorzijde van het monument is een geglazuurd terra-cotta laagreliëf met een afbeelding van een wapenschild met een naar links springend hert, bekroond door een helm met vizier, springend hert en florale motieven.

Onder het reliëf de tekst: "Generaal Majoor / Andreas de Bons / geb. in Zwitserland / 9 november 1719 / overleden te Nijmegen / begraven aldaar 19 november 1800 / commandant van de vesting Grave / van april 1765 tot 30 dec. 1794 / Heldhaftig verdediger tijdens / het beleg door de Fransen / van 20 oct. tot 30 dec. 1794".

Waardering

Het monument voor generaal De Bons is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als herinnering aan de naamgever van een kazerne die een voorbeeld is van een bestuurlijke en strategische ontwikkeling, namelijk de stichting van een kazerne als onderdeel van de Peel-Raamstelling, een belangrijk onderdeel van de landsverdediging. Het is van belang vanwege de situering, verbonden met de strategische ontwikkeling van de aloude vestingstad Grave.

Inleiding

Gebouw C was oorspronkelijk in gebruik bij de WACHTCOMMANDANT en de MEDISCHE DIENST. Het dateert uit 1939, vertoont Expressionistische vormen en is nagenoeg in oorspronkelijke staat.

Omschrijving

Het tweelaags gebouw heeft een U-vormige plattegrond en de anderhalfsteens muren zijn opgetrokken in verschillende kleuren baksteen. Het gebouw wordt gedekt door een samengesteld schilddak, belegd met verbeterde Hollandse pannen en heeft een fors overstek. De gevels zijn geleed met betonnen banden en lijsten. Tegen de noordelijke gevel is een met kiezels gevulde, over de gehele breedte van de gevel doorgetrokken bloembak gemetseld. Tegen de oostelijke gevel staat een luifel op betonnen kolommen. Aan de noordelijke zijde, naast de poort (2), wordt deze galerij afgesloten door de halfronde eenlaags erker onder platdak van de wachtcommandant. Het gebouw heeft opgeklampte deuren en kozijnen met een ijzeren roedenverdeling en een klein openslaand boven- en onderlicht.

Markante elementen in het gebouw is de drielaags trappenhal aan de oostelijke zijde. Deze is boven de rondbogige ingangspartij voorzien van een over de gehele hoogte overhoeks geplaatste glas-in-lood schacht, bekroond door een uurwerk (Koninklijke Eijsbouts, 1939). De zuidelijke gevel heeft een eenvoudige ingangspartij onder luifel, bestaande uit een opgeklampte vleugeldeur. De zuidelijke achterbouw is, in tegenstelling tot de noordelijke en oostelijke vleugel, eenlaags. De aan de straatzijde tegen de noordelijke gevel aangebrachte tekst met de naam van de kazerne: "Generaal de Bons / kazerne", is zoals bij de andere kazernes uit deze serie vervaardigd van met de hand gesmede, deels opengewerkte ijzeren letters.

Het zeer sober uitgevoerde interieur is gerenoveerd maar heeft nog de oorspronkelijke indeling. Van belang zijn onder meer de oorspronkelijke betonnen vloeren, houten kappen en de resterende panelen kastdeuren.

Waardering

Het kazernegebouw C is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en strategische ontwikkeling, namelijk de stichting van een kazerne als onderdeel van de Peel-Raamstelling, een belangrijk onderdeel van de landsverdediging, en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van kazernes in het interbellum. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl die door de bureaus der genie werd toegepast en wegens het materiaalgebruik en de rijke detaillering. Het is van belang vanwege de situering, verbonden met de strategische ontwikkeling van de aloude vestingstad Grave. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

514126
Generaal de Bons kazerne

Inleiding

Aan de zuidwestelijke zijde van Grave ligt, buiten de bebouwde kom, de GENERAAL DE BONS KAZERNE, een complex van militaire gebouwen in expressionistische stijl, gegroepeerd rond de excercitie- of appèlplaats, dat dateert uit 1938-'39. De naoorlogse gebouwen vallen buiten de rijksbescherming. Deze gebouwen zijn, behalve de aan de appèlplaats staande manschappen-eetzaal, alle ten zuiden en ten oosten van het vooroorlogse complex gelegen.

De bouw van de kazerne is een direct gevolg van de aanleg van de Peel-Raamstelling, die ter plaatse direct ten oosten van de Generaal de Bonskazerne is gesitueerd. Om deze en andere gevechtstellingen te bemannen werd in 1938 een wijziging in de dienstplichtwet doorgevoerd, waardoor meer dienstplichtigen langer in dienst zouden zijn. Uitbreiding van bestaande kazernes en bouw van nieuwe was daartoe noodzakelijk. Voor de infanterie werden zestien nieuwe kazernes volgens één grondplan in twee varianten gebouwd, waarvan twaalf bestemd voor één bataljon, en vier voor twee bataljons. Grave, bestemd voor 1.200 man, behoort tot de laatste groep.

De voorbereiding voor de bouw, inclusief het ontwerp van tekeningen en bestekken, diende binnen een periode van zes maanden te gebeuren. Daarom werd al het werk centraal door de Genie gedaan, in samenwerking met de Eerstaanwezend Ingenieurs ter plaatse. Met het ontwerp werd de Kapitein der Genie A.G.

Boost belast. In het allerlaatste stadium werd deze voor de architectonische detaillering geadviseerd door prof. ir. R.L.A. Schoenmaker en prof N. Landsdorp. Zuinigheid was het devies. Wat de architectuur betreft is het geheel dan ook zeer sober uitgevoerd. Zo mochten de daken een hellingsgraad van maximaal 31 graden hebben. Opvallend is de doelmatigheid van de indeling van zowel terrein als de gebouwen. De verschillende gebouwen staan dicht bij elkaar, gegroepeerd rond de rechthoekige centrale appèlplaats. Om kosten te besparen was het terrein zo klein mogelijk gehouden.

Na de Tweede Wereldoorlog is de appèlplaats aan de noordelijke zijde verkleind vanwege de aanleg van een weg en een parkeerplaats. Aan de zuidelijke zijde is de plaats door de bouw van een nieuwe manschappen-eetzaal (omstreeks 1950) eveneens enigszins verkleind. Aan de noordelijke zijde van het kazerneterrein staan de belangrijkste gebouwen gegroepeerd. Hier vindt men, langs de Generaal de Bonsweg, van west naar oost gebouw C, waar in 1939 de wachtcommandant en de medische dienst gehuisvest was (thans medische dienst) (1), de magazijnen T1 en T2 (tevens voormalige kapel) (2), de voormalige noordelijke hoofdingang met wachthuis (thans leegstaand) (3), het monument voor De Bons (4), het gebouw B van de kazernecommandant (thans kantoor) (5), en de officierskantine A (thans filmzaal, manschappenmess en kantoor) (6). De westelijke en oostelijke zijde van de appèlplaats worden ingenomen door het zestal grote legeringsgebouwen D1, D2, E1, E2, G en F (7). Ook deze gebouwen behoren tot de oorspronkelijke opzet van de kazerne. Thans vervullen zij nog grotendeels de oorspronkelijke functie. Bijzonder zijn de privaatgebouwen O, Q, N, en P, die aan de westelijke en oostelijke grens van het terrein staan. Thans vervullen ze meestal de functie van magazijn (8). Aan de zuidelijke zijde van de appèlplaats staat het keukengebouw met onderliggende stookkelder ('de bunker') en aangebouwde badhuizen, waarvan de oostelijke vleugel nog geheel in oorspronkelijke staat is (9). In de noordwestelijke hoek van de kazerne is voorts een klein pompstation voor de watervoorziening gesitueerd (10). De kazerne betrekt stroom via twee transformatorhuisjes R en S, gelegen aan de westelijke en oostelijke rand van het terrein (11).

De kazerne was bestemd voor het tweede bataljon van het vijftiende regiment infanterie, eind 1939 gevolgd door het derde bataljon van het veertiende regiment infanterie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trok het Duitse leger in de gebouwen.

Thans zijn in de kazerne een opleidingscentrum voor onderofficieren, een transportcompagnie, een beveiligingscompagnie en een aanvullingsplaatsbataljon ondergebracht.

Waardering

Het kazernecomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en strategische ontwikkeling, namelijk de stichting van een kazerne als onderdeel van de Peel-Raamstelling, een belangrijk onderdeel van de landsverdediging, en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van kazernes in het Interbellum. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de stijl die door de bureaus der genie werd toegepast en wegens het materiaalgebruik. Het is van belang vanwege de situering, verbonden met de strategische ontwikkeling van de aloude vestingstad Grave.

Het is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur en de complete typologische reeks van gebouwen voor diverse functies. Het is zeldzaam als voorbeeld van een tweebataljons Boostkazerene.

Kazerne Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw oorspronkelijke functie Ja
Generaal de Bonsweg 1 5363 ST Velp BY Ja
1950 1950 Na de 2e wereldoorlog zijn de gebouwen diverse keren gerenov verbouwing