514080, Sneek

Inleiding

Het natuurstenen GEDENKTEKEN -een klip of poer met gedenksteen en zinken vaas- is in het Wilhelmina Park te Sneek geplaatst ter gelegenheid van de kroning van Koningin Wilhelmina op 31 augustus 1898. Het monument staat in het centrum van het trapeziumvormige park, op een heuveltje, in de schaduw van een lindeboom, waarvan het oorspronkelijke exemplaar voor dezelfde gelegenheid is geplant. Het opschrift luidt: "31 Aug. 1898. Ter herinnering aan de kroning van H.M. Koningin Wilhelmina is deze linde geplant." Het monument, met klassieke hoofdvorm, is ontworpen door Tj. Hommes in een stijl waarbij elementen van de Neo-barok met voluten en palmetten zijn toegepast. Aannemer J.A. de Graaf maakte de klip en steenhouwerij S. Hofstra vervaardigde het monument. De oorspronkelijke zinken vaas, waarin een loden kokertje met oorkonde werd bewaard, is geleverd door Fa. Louwmans en Co. Stoomfabriek. Het monument is gerestaureerd in de winter van 1990-1991 door steenhouwersbedrijf de Koninklijke Steenklip. De huidige vaas, gemaakt door Mous Siersmeedwerk te Bakhuizen, is in 1992 geplaatst ter vervanging van het originele, vernielde exemplaar. De originele oorkonde is bij die gelegenheid in de nieuwe vaas teruggeplaatst, samen met een nieuw exemplaar, vervaardigd door drukkerij H. Doevendans B.V. te Sneek. De oude lindeboom, die enkele jaren na de Tweede Wereld Oorlog ziek werd, is door een nieuwe linde vervangen.

Omschrijving

Het natuurstenen gedenkteken bestaat uit een rechthoekig, laag basement, een vrij hoog parallellepipedum en hierop, staand, een piramidaal stuk. De korte zijden van het parallellepipedum worden gedecoreerd door natuurstenen klauwen; op het piramidale onderdeel zijn, boven de voluutvormige ornamenten, twee grote natuurstenen palmetbladeren "gelegd"; op de afgestompte top is de vaas geplaatst, waar in een loden koker zowel de oude als de nieuwe oorkonde worden bewaard. Naast het monument staat de lindeboom.

Waardering

Het herdenkingsmonument met Wilhelmina boom, geplaatst in 1898 in het Wilhelmina Park te Sneek is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een historische gebeurtenis;

- vanwege de herinneringswaarde;

- vanwege zijn betekenis voor het sociale en culturele leven van Sneek;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat van algemeen nationaal belang is;

- vanwege de grote mate van gaafheid en oorspronkelijkheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
514080
Complexnaam
Wilhelmina Park
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het WILHELMINAPARK is in 1898 aangelegd in opdracht van de voogden van het, in 1581 gestichte, Old Burger Weeshuis te Sneek. Het park kwam te liggen op een stuk grond aan de noord-westzijde van de stad, ingesloten tussen de Franekervaart, de Oude Dijk en de Bolswarderweg en werd naar Koningin Wilhelmina genoemd, die dat jaar ingehuldigd werd. In de tweede helft van de negentiende eeuw werd het gebruikelijk om, naast de toen sterk in opkomst zijnde dagrecreatie, ook in eigen omgeving enige ontspanning te vinden. In sommige steden en dorpen werden de wallen, die niet meer als zodanig in gebruik waren en landschappelijk meestal mooi lagen, omgevormd tot wandelgebieden. Sneek bood deze gelegenheid niet: de stad was door grachten omgeven en volgebouwd en de overgebleven bolwerken waren te smal om wandelpaden aan te leggen. Het weeshuis -dat als vanouds het beheer had over opgeheven kloosters rond en in de stad- wilde al heel lang een park schenken aan de Sneker gemeenschap. Met de aanleg van dit park ging deze wens van het weeshuis in vervulling. Het park werd op kosten van het weeshuis aangelegd en werd onderhouden door de gemeente, die het van het OBW huurde.

Het trapeziumvormige park is door tuinarchitect Gerrit Lambertus Vlaskamp (1834-1906) uit Hardegarijp ontworpen in Landschapsstijl. De kern bestaat uit een eiland in het midden, dat door een waterpartij wordt omringd, waar uitstulpingen in oostelijke en westelijke richting een organische vorm aan geven. Om de centrale waterpartij heen zijn slingerpaden aangelegd, ellips- en boonvormige perken, kleinere waterpartijen en twee heuvels.

De verschillende elementen zijn dankzij de ingebrachte zichtlijnen goed zichtbaar. De oorspronkelijk aangeplante bomen zijn in de loop der tijd vervangen door bomen van dezelfde soort. Monumentale bomen zijn onder meer schijnacacia's, Hollandse linden, 2 Japanse notenbomen, een moerascypres, een vleugelnoot, twee goudessen, iepen, een plataan, een watercypres en een papierberk. Behalve bomen zijn er ook sierheesters, vaste planten, perken en bakken met oude agaven.

Onderdelen van de oorspronkelijke aanleg zijn de PARKWACHTERSWONING en het HERDENKINGSMONUMENT voor Koningin Wilhelmina uit 1898. De VOLIëRE ontworpen door architect Geert Stapenséa is in 1913 geplaatst. De dubbele en overdekte BANK VOOR OUDEN VAN DAGEN is ontworpen door gemeente architect S. Jellema in 1920, evenals zeer waarschijnlijk de grote natuurstenen VAAS.

Deze onderdelen vallen, samen met de oorspronkelijke aanleg, onder bescherming van rijkswege.

De houten bruggen, die de oorspronkelijke ijzeren bruggen hebben vervangen, vallen buiten bescherming van rijkswege.

Waardering

Het complex van het Wilhelminapark te Sneek, aangelegd in 1898 in Engelse Landschapsstijl naar ontwerp van G.L. Vlaskamp is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een culturele ontwikkeling, met name in relatie tot het opkomen van dagontspanning, sport en recreatie in de tweede helft van de negentiende eeuw en zijn betekenis voor het sociale leven van Sneek;

- als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling, in relatie tot de functie;

- vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp;

- vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen;

- vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad en in relatie tot de functie van het complex;

- vanwege zijn betekenis voor het aanzien van Sneek;

- vanwege de in grote mate aanwezige gaafheid van het oorspronkelijke ontwerp;

- in relatie tot de structurele gaafheid van de stedelijke omgeving;

- als zeldzaam en vrij gaaf voorbeeld van een kleinschalig stadspark in de provincie Fryslân uit het eind van de 19de eeuw in Landschapsstijl.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Sneek BY Oude Dijk 14, Sneek, Sneek Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 1854 Sneek
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1898 1898 vervaardiging
Naar boven