"Koetshuis ""Rozenlust""", Rotterdam

Inleiding:

KOETSHUIS gebouwd circa 1890 in eclectische stijl in de voormalige Muizenpolder en oorspronkelijk behorend bij de buitenplaats "Rozenlust".

Omschrijving:

Vrijstaand koetshuis van twee bouwlagen en een kapverdieping, gebouwd op een rechthoekige plattegrond, met een lagere achterbouw van één bouwlaag en een kapverdieping. Het pand is opgetrokken in baksteen en heeft een met pannen gedekt zadeldak met licht overstek en een geprofileerde houten daklijst. De gevels zijn gepleisterd en van blokwerk voorzien. Alle (schuif)vensters (met roedenverdeling) zijn gevat in houten kozijnen, getoogd van vorm en hebben een geprofileerde omlijsting.

In de noordelijke kopse gevel bevinden zich op de begane grond de twee grote houten (getoogde) inrijpoorten van het koetshuis. De vloeren hier hebben nog de originele stenen vloeren. De eerste en kapverdieping functioneerden oorspronkelijk als tuinmanswoning. Hier in de gevel respektievelijk drie vensters en twee gekoppelde rondboogvensters met deelzuiltje en een (gesloten) rondlicht. In de oostgevel bevinden zich links de voordeur tot de tuinmanswoning en rechts twee vensters.

Boven de voordeur een balkon met ijzeren hekwerk en balkondeur en rechts hiervan twee vensters. In de westgevel op de begane grond beneden links drie vensters en rechts een deur. Op de eerste verdieping drie vensters.

Het lagere bouwdeel bevatte oorspronkelijk op de begane grond de stalruimte en onder de kap de hooizolder. In de oostgevel bevond zich oorspronkelijk de grote staldeur, tegenwoordig drie vensters.

Op de kapverdieping een dakkapel. In de westgevel op de begane grond links twee vensters en rechts hiervan een deur en een venster.

Op de kapverdieping is hier een dakkapel gemaakt conform die in de oostgevel (niet oorspronkelijk).

Waardering:

Koetshuis in eclectische stijl gebouwd circa 1890, oorspronkelijk behorend bij de buitenplaats "Rozenlust" van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en beeldbepalende waarde.

Koetshuis(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Westzeedijk 110 B 3016 AH Rotterdam Nieuwe Werk Ja