Westplein 9, Rotterdam

Inleiding:

Dubbel HERENHUIS, gebouwd in 1891-1892, ontworpen door J. Verheul Dzn. in Neo-Renaissancestijl.

Omschrijving:

Het half vrijstaand, dubbel herenhuis van drie bouwlagen, een souterrain en kapverdieping is gebouwd op een licht trapeziumvormige plattegrond en boven een hardstenen rustica plint opgetrokken in rode baksteen met stucornamenten en speklagen. Het mansardedak is gedekt met schubvormige leien. De (schuif)vensters - met houten kozijnen - van de eerste verdieping zijn rechthoekig, alle overige zijn rondboogvensters.

De vensters van het souterrain zijn voorzien van smeedijzeren traliewerk.

De voorgevel is symmetrisch opgebouwd met twee hoekrisalieten aan weerszijden van een middendeel dat twee maal twee vensterassen breed is.

In de hoekrisalieten zijn de verhoogde ingangen gesitueerd: bijzonder fraai gedecoreerde houten deuren met rondboogvensters achter smeedijzeren siertraliewerk en een halfrond roosvenster als bovenlicht. De ingang is omlijst met halfzuilen en een hoofdgestel met een gebroken fronton waarin een rond venster (met glas-in-lood) gevat in een guirlande- en kroonlijstdecoratie. Op de eerste verdieping, steunend op consoles met leeuwekoppen, een houten erker met schilddakje met leien gedekt. Op de tweede verdieping een met rijke stucdecoraties omlijste loggia achter twee zuiltjes en balusterborstwering en een klein balkon met smeedijzeren borstwering op het dak van de erker. Op de kapverdieping, boven het rijk gedecoreerde fries en de op twee consoles steunende kroonlijst een halsgevel met klauwstukken en aedicula in de top. Het middendeel van de gevel heeft op de eerste verdieping een balkon met natuurstenen balusterborstwering. De rondboogvensters op deze verdieping hebben een stucco boogrug met maskerkoppen op de sluitstenen. Tussen de eerste en tweede verdieping een geprofileerde cordonlijst met fries. De rechthoekige vensters op de tweede verdieping hebben een gemetselde rollaag met alternerend stucco of natuurstenen boogstenen. Tussen de drie gekoppelde rondboogvensters op de derde verdieping bevinden zich halfzuiltjes en onder de vensters een balusterlijst.

Onder de kroonlijst een fries van metselmozaïek.

Op het dak vier dakkapellen met hoog tentdakje met smeedijzeren bekroning. De zijgevel van de hoekrisaliet heeft een materiaalvoering conform de voorgevel, het overige deel van de zijgevel is - evenals de achtergevel - gepleisterd en van blokwerk voorzien en bevat enkele kleine getoogde vensters. De achtergevel is eveneens sober met getoogde vensters. Van het interieur van Westplein 10 zijn de hal (met marmerlambrizering) en het trappenhuis (met smeedijzeren balustrade en houten trapleuningen en plafonds met eenvoudig sierstucwerk) nog in originele staat. Het interieur van Westplein 9 is vergaand verbouwd.

Wel nog origineel is de hal, met marmerlambrizering, decoratief stucwerk en een fraaie houten gedecoreerde trapleuning.

Waardering:

Dubbel herenhuis, gebouwd in 1891-1892 in neo-Renaissancestijl naar ontwerp van J. Verheul Dzn. van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en beeldbepalende waarde aan het Westplein.

Westplein 9 3016 BM Rotterdam Nieuwe Werk Ja
Westplein 10 3016 BM Rotterdam Nieuwe Werk