Vogelzang, Glimmen

Omschrijving

TUIN aangelegd in 1940 in een gemengde tuinstijl met elementen van de Japanse tuinstijl naar een ontwerp van tuinarchitect J. Vroom Jr. De tuin bestaat uit een niervormige vijver met bodem van keileem, met aan de noordzijde een natuurstenen wand met trapje; slingerend padenpatroon (deels door gras vervangen); groene gazons met diverse boom- en struiksoorten zoals eik, beuk, acacia, linde, berk, esdoorn, hulst, taxus, buxus en rododendron; gemengde borders. Dichter bij het huis is meer exotische vegetatie te vinden, zoals japanse esdoorn, gouden taxus, prunus, gingo en een Japanse waterpartij met trapjes. De tuin wordt aan de noordzijde afgesloten door een beukenhaag en aan de oostzijde door een natuurstenen muur met steunberen.

Tuin uit 1940 van algemeen belang vanwege tuinarchitectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een tuin uit 1940

- vanwege de mengeling van gemengde en Japanse tuinstijl

- als representatief voorbeeld van het oeuvre van J. Vroom jr.

- vanwege de redelijke mate van gaafheid

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de villa

513832
Vogelzang

Inleiding

VILLA oorspronkelijk uit 1902, die in 1940 zijn huidige uiterlijk kreeg. Het huis maakte onderdeel uit van het landgoed Vogelzang dat onder andere bestond uit een boerderij met landhuis. Het huis en de boerderij zijn later afzonderlijk verkocht en de omliggende landerijen verdeeld. In 1940 vroeg de toenmalige eigenaar, de heer G. Jonkhoff, de architect E. Reitsma het huis te verbouwen. Reitsma gaf het pand een geheel nieuwe vormgeving in een aan de Delftse School verwante bouwtrant en breidde het uit met een aangebouwde GARAGE. Tevens droeg Jonkhoff tuinarchitect Jan Vroom jr. op om een nieuwe tuinaanleg te ontwerpen. De TUIN kreeg een gemengde tuinstijl met elementen van de Japanse tuinstijl. Sinds de verbouw van 1940 zijn er slechts een paar onderdelen gewijzigd. Met name de hoofdentree, die volgens de bouwtekening verscholen lag in een rechthoekig portaal met plat dak is gewijzigd na 1945 en de dubbele garagedeuren zijn vervangen door een rolluik.

De villa met tuin is beeldbepalend gelegen op de hoek van Hoge Hereweg en de Vogelzangsteeg. Een oprijlaan met natuurstenen TOEGANGSPIJLERS op vierkante grondslag met de naam "Vogelzang" erop, verleent vanaf de Hoge Hereweg toegang tot woning en garage.

Waardering

Complex bestaande uit een villa met aangebouwde garage, tuin en toegangspijlers uit 1940 van algemeen belang vanwege architectuur- en tuinarchitectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een verbouwde villa met tuin uit 1940

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen