Grootslaan 7, Haren Gn

Omschrijving

Deels onderkelderd MACHINEGEBOUW opgetrokken in een roodbruine baksteen op een iets uitspringend trasraam van klinkers afgezet met een geglazuurde rollaag. Het zadeldak dat gedekt is met een rode kruispan, heeft twee hoge gemetselde schoorstenen op het zijvlak, een goot op houten klossen en strakke windveren; in zowel het oostelijk als het westelijk dakvlak vier houten dakkapellen met plat dak en een dubbel tweeruits venster. De beide zijgevels worden geleed door gemetselde lisenen, waartussen zich vijf keer twee grote staande vensters met roedenverdeling en natuurstenen onderdorpels bevinden onder een strek. De voor- en achtergevel hebben een klimmend fries. De hoofdentree bevindt zich in de voorgevel (noord) en bestaat uit een dubbele houten deur onder een anderhalfsteens rollaag; boven de entree een dubbel zesruits venster onder getoogde tweeruits bovenlichten; aan weerszijden van de entree een dubbel zesruits venster onder een anderhalfsteens rollaag; deze gehele entreepartij wordt samengevat onder een segmentboog. De achtergevel heeft dezelfde indeling, alleen is de dubbele deur vervangen door een dubbel zesruits venster.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de beschoten kap met ijzeren Polonceau-spanten, de zes cilinder motor van Stork & Co, Holland met pomp uit 1932.

Machinegebouw uit 1911 van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een machinegebouw bij een waterleidingbedrijf uit 1911

- vanwege de verzorgde, functionele vormgeving

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele samenhang met het filtergebouw en de andere gebouwen op het terrein

- vanwege de rustieke ligging achteraf vlakbij de spoorlijn Groningen-Assen

513828
Machinegebouw

Inleiding

Complex bestaande uit een MACHINEGEBOUW en een FILTERGEBOUW, gebouwd in 1911 in opdracht van de Gemeente Waterleiding Groningen. Dit waterleidingbedrijf dat in 1910 was opgericht, koos als locatie voor het pompstation de gemeente Haren, een van de weinige plekken in de provincie waar geschikt water te vinden was. Hier werden in eerste instantie een machinegebouw met talud en betonnen bezinkbak, een filtergebouw en een dubbele dienstwoning gebouwd, die in 1911 gereed waren. In 1935 werd er een voorzuiveringsgebouw bij geplaatst met bezinkvijver, in 1941 een generatorgebouw en in 1953 een schaftlokaal met tekenkamer. Het generatorgebouw en het schaftlokaal zijn later verbouwd. Het schaftlokaal zal binnenkort worden afgebroken en het voorzuiveringsgebouw zal worden vernieuwd. De dubbele dienstwoning is in 1935 uitgebreid met twee bergplaatsen. In 1980 werd één helft van de woning door brand deels verwoest en daarna hersteld. Al deze gebouwen vallen buiten de bescherming van rijkswege.

Het complex is rustiek gelegen op een verzorgd aangelegd terrein ten westen van de spoorlijn Groningen-Assen. Een zijweg van de Oosterweg, de Grootslaan, verleent toegang tot het complex dat via twee paden bereikbaar is: het ene loopt langs de dubbele dienstwoning, het andere langs het machinegebouw.

Waardering

Complex bestaande uit een machinegebouw en een filtergebouw uit 1911 van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een machinegebouw en filtergebouw bij een waterleidingbedrijf uit 1911

- vanwege de hoge mate van gaafheid van de beide onderdelen