Omschrijving

Het deels onderkelderde KOETSHUIS annex DIENSTWONING op nagenoeg rechthoekige plattegrond is gebouwd in 1892 in een stijl waarin Neo-Renaissance elementen zijn te herkennen. Het pand is opgetrokken in bruinrode baksteen op een gepleisterd trasraam en wordt gedekt door een samengesteld afgeplat schilddak waarop grijze platte Friese pannen; gemetselde schoorsteen; goot op houten klossen; witgepleisterde speklagen; waterlijst; aan de voorzijde dakkapel onder plat dak waarin een venster. De gevels worden geleed door vensters omlijst met rode baksteen, uitgezonderd de noord- en achtergevel; zijkanten van geveldelen geaccentueerd met rode baksteen, uitgezonderd de achtergevel.

In het middenrisaliet van het naar voren springende linkergeveldeel van de voorgevel (westzijde) twee H-vensters met tweeruits bovenlichten onder een halfronde gepleisterde boog met in de boogtrommel gekleurde baksteen en waaronder gepleisterde vlakken; boven de H-vensters een samengesteld venster; aan de rechterzijde een T-venster met tweeruits bovenlicht en twee kleine staande vensters. In het rechtergeveldeel centraal een niet-originele garagedeur onder een roodbakstenen segmentboog met gepleisterde aanzet- en sluitsteen; aan weerszijden een staand venster met decoratieve roedenverdeling onder een halfronde roodbakstenen boog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en boogtrommel waarin gekleurde bakstenen; boven de garagedeur twee vierkante en een tweedelig venster.

In de noordgevel in het centrale naar voren springende geveldeel een opgeklampte houten deur met tweeruits bovenlicht onder een gepleisterde halfronde boog met in de boogtrommel gekleurde baksteen; niet-origineel schuurtje (niet beschermd); op het dak een arkeneel met loden piek en twee niet-originele dakramen; aan de rechterzijde een houten paneeldeur waarin glas onder een gepleisterde halfronde boog met in de boogtrommel gekleurde baksteen. In het linkergeveldeel een staand venster met decoratieve roedenverdeling. In het rechtergeveldeel een keldervenster met diefijzers.

In de risalerende tuitgevel van het naar voren springende rechtergeveldeel van de achtergevel (oostzijde) een tweedelig venster en een gepleisterd vlak met geometrische patronen waarin een klein venster, beide met bovenlichten waarin decoratieve roeden onder een halfronde bruin/rode bakstenen boog met gepleisterde sluitsteen; op de eerste verdieping niet-originele deuren en brandtrap; de top wordt omlijst met pleisterwerk en bekroond met een schelpachtige decoratie; hijsbalk; ijzeren decoratie. Links van het risaliet een tweedelig venster en rechts een gepleisterd vlak met geometrische patronen waarin een klein venster, beide met bovenlichten waarin decoratieve roeden onder een halfronde bruin/rode bakstenen boog met gepleisterde sluitsteen; boven beide vensters een rond venster met roedenverdeling onder rollaag. Aan de linkerzijde drie tweeruits vensters onder rollaag en twee niet-originele aanbouwen (niet beschermd).

In de zuidgevel in het rechter naar voren springende geveldeel een samengesteld H-venster en een rond venster met roedenverdeling onder rollaag.

In het interieur zijn ondermeer van belang: in de hal de lambrizering van witte tegels met decoratieve gekleurde banden, de paardenstallen en de halfronde houten spantconstructie.

Waardering

Koetshuis annex dienstwoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een koetshuis annex dienstwoning uit 1892 in de provincie Groningen waarin Neo-Renaissance elementen zijn te herkennen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van exterieur en delen van het interieur

- vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de villa

513793
't Huis de Wolf

Inleiding

VILLA, met KOETSHUIS annex DIENSTWONING, genaamd 't Huis de Wolf'. De villa dankt zijn naam aan een gelijknamige herberg die hier vroeger stond. Het complex is gebouwd in 1892 in opdracht van A. Wassenaar in een stijl waarin Neo-Renaissance elementen zijn te herkennen. De villa is rijkelijk gedecoreerd. De geveldecoraties zijn ontleend aan het werk van de zestiende eeuwse bouwmeester-theoreticus H. Vredeman de Vries. De entreepartij, die wordt bewaakt door een leeuw, heeft onder andere een tegeltableau en een geëtst venster, gemaakt door de firma Van Diesen en Kerrebijn uit Haarlem, waarop paardesporttaferelen zijn afgebeeld. De opdrachtgever had namelijk een grote voorliefde voor paarden. In 1917 werd het pand verkocht aan de Staat der Nederlanden, die dit bestemd had tot terrein voor de Rijksuniversiteit Groningen. In 1929-30 werd een begin gemaakt met de aanleg van een botanische tuin op het terrein van de villa. In 1942 was het Genetisch Instituut in dit pand gehuisvest, in 1974 het Polemisch Instituut en tot 1998 het Verkeerskundig Studiecentrum. Tegenwoordig doet het pand weer dienst als woonhuis. Het torentje is in de loop der tijd tijdens herstelwerkzaamheden ingekort. Het koetshuis annex dienstwoning, gelegen achter de villa, is in 1984 inwendig verbouwd. Het koetshuis heeft aan de noordzijde een nieuw schuurtje en aan de achterzijde twee niet-originele aanbouwen; deze aanbouwen komen wegens te geringe ouderdom en te weinig architectonische kwaliteit niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het villacomplex is gelegen op een zeer ruim deels omgracht en omhaagd terrein aan de Rijksstraatweg, in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit. In de tuin zijn restanten aanwezig van een landschappelijke aanleg. Aan de voorzijde staat aan weerszijden een rode beuk en aan de rechterzijde naaldbomen. Aan de overzijde van de Rijksstraatweg liggen weilanden.

Waardering

Villa met koetshuis annex dienstwoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa met koetshuis annex dienstwoning uit 1892 in de provincie Groningen

- vanwege de bijzondere vormgeving en zeer rijke detaillering

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van het complex en de samenstellende onderdelen

- vanwege de zeer monumentale en beeldbepalende ligging in een gebied met bijzondere architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit

Koetshuis(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Haren Gn BY Rijksstraatweg 76, Haren, Haren Gn Ja