Willibrorduslaan 4, Waalre

Inleiding

LINNENFABRIEK van de familie Swane uit 1861.

De voor- of noordgevel staat aan de Willibrorduslaan.

Omschrijving

Het fabrieksgebouw, dat in twee fasen is gebouwd, heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond met de nok parallel aan de straat. Het meest westelijke deel is het oudste. Het bevat twee bouwlagen onder zadeldak tussen tuitgevels gedekt met oud Hollandse pannen.

De voorgevel met kroon- en tandlijst bevat tien traveeën met getoogde muuropeningen. Op de verdieping vierruits vensters en op de begane grond vensters met achtruits bovenlichten. De fabriek is opgetrokken uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Het geheel is wit geverfd en voorzien van een zwarte plint.

Waardering

Het fabrieksgebouw van de linnenfabriek Swane is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de verdiepingsbouw voor de textielindustrie. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
513709
Complexnaam
Linnenfabriek Swane
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Aan de westzijde van de Waalrese Markt bevindt zich het HERENHUIS met aansluitend het gebouw van de LINNENFABRIEK van J.W. Swane. Het huis dateert in eerste aanleg uit 1845, maar is rond 1900 geheel herbouwd. Het ligt aan de Marktzijde op de kop van het langgerekte oudere bedrijfsgebouw van 1861.

Waardering

Het complex van de linnenfabriek Swane is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de textielindustrie. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de ornamentiek en als voorbeeld van de toegepaste combinatie van woonhuis en fabrieksgebouw. Het gebouw is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de bebouwing van het Marktplein, die in de loop van de negentiende eeuw door de bouw van grotere fabriekscomplexen een functieverandering onderging.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Textielfabriek Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Willibrorduslaan 4 5581 GE Waalre Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 1317 Waalre
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1861 1861 vervaardiging
Naar boven