Heer van Scherpenzeelweg 18, Mierlo

Inleiding:

Op het kerkhof bij de St. Luciakerk bevindt zich een geheel uit natuursteen opgetrokken CALVARIEBERG die in 1919 werd gebouwd door de metselaar H. Knoops. Deze bevat neogotische beelden van Maria, Johannes naast de Gekruisigde Christus.

Omschrijving:

De Calvarieberg is geheel uit natuursteen vervaardigd. De min of meer piramidale onderbouw is uit breuksteen opgebouwd en gesigneerd door Knoops. De eerste steen is gelegd door pastoor De Winter in 1919. De onderbouw wordt bekroond door drie voetstukken die het natuurstenen kruisbeeld en Maria en Johannes dragen. Aan de voorzijde heeft de onderbouw een aedicula met rondboognis, waarin een beeld van de Pietà.

Waardering:

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de calvarieberg. Het heeft kunsthistorisch belang als uitzonderlijk voorbeeld van kerkelijk beeldhouwwerk. Het heeft ensemblewaarden in samenhang met kerk, pastorie en parochiehuis. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

513691
Heer van Scherpenzeelweg

Inleiding

Het tussen 1856 en ca. 1925 gebouwde complex bestaat uit de door H.J. van Tulder ontworpen ST. LUCIAKERK (1), de bijbehorende PASTORIE (2), het PATRONAATSHUIS (3) en de CALVARIEBERG op het kerkhof (4).

Omschrijving:

Bij de H. Luciakerk horen de aangebouwde sacristie uit 1930 en een grafmonument uit 1886. Deze objecten stonden oorspronkelijk buiten, nu in de dorpskom van Mierlo. De kerk staat op dezelfde plaats als de middeleeuwse voorganger, de oude toren is opnieuw ombouwd. Het betreft een groep kerkelijke bebouwing met functionele samenhang. Stilistisch domineert de rijzige neogotische kerk uit 1856-1858 de overige objecten, die tussen 1906 en 1925 werden opgetrokken in een traditioneel dorpse vormgeving.

Het complex is gelegen op een groot rechthoekig perceel met diverse oude bomen en wordt op enkele uitzonderingen na vrijwel geheel omringd door nieuwbouwwoningen.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van het katholicisme in de tweede helft van de negentiende eeuw en de vorming van parochiecentra op het platteland. Het is tevens van belang voor de geschiedenis van de nederzetting, vanwege de continuïteit van het kerkelijk gebruik die tot uitdrukking komt in de aanwezigheid van de middeleeuwse toren, welke in de neogotische kerk is opgenomen. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het gebruik van uiteenlopende stijlen voor het uitdragen van het katholicisme en is tevens van belang vanwege de plaats in het werk van de architect Van Tulder. Het heeft ensemblewaarden als centrum van de nederzetting. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Calvarieberg Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Heer van Scherpenzeelweg 18 5731 EW Mierlo BY Ja