Teernstrabrug, Balk

Inleiding

De OPHAALBRUG over de Luts te Balk is in 1916 geconstrueerd. De brug is gelegen aan de rand van het oude deel van Balk en vormt een verbinding tussen enerzijds het kruispunt tussen de Gaaikemastraat, de Wilhelminastraat en de van Swinderenstraat en anderzijds het kruispunt tussen het Westein, de Erasmusstraat en de Raadhuisstraat. De brug dankt zijn naam aan het ertegenover gelegen Hotel Teernstra.

Omschrijving

Gietijzeren ophaalbrug van het Amsterdamse type, bestaande uit een geklonken, open vakwerkconstructie met vrijstaande hameien met kruisschoren en kwadranten voor de beweging van de brug. Balans en scharnieren zijn met plaatstaal bekleed. Geasfalteerd houten brugdek met ijzeren leuning. De landhoofden zijn opgetrokken in gele baksteen en afgezet met een borstwering bestaande uit drie penanten met betonnen mutsen, waartussen ijzeren leuningen. Het metselwerk van de landhoofden gaat over in dat van de kade.

Waardering

De Teernstrabrug uit 1916 over de Luts te Balk is van algemeen techniekhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege type en materiaalgebruik;

- vanwege de bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp;

- vanwege de hoge mate van gaafheid;

- vanwege het belang van het object in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving.

Van Swinderenstraat 69 8561 AS Balk TO Ja