De Fryske Marren

Heerenzijl - Agnes Monkelbaan
Heerenzijl
Credit
Wikimedia Commons - Agnes Monkelbaan
244
244
277

Gemeente De Fryske Marren
Bezoekadres
Herema State 1
8501 AA Joure

www.defryskemarren.nl
140514
info@defryskemarren.nl

 

Gemeente De Fryske Marren is een gemeente in de Nederlandse provincie Fryslân. De gemeente is een fusie tussen Gaasterlân-Sleat, Lemsterland, Skarsterlân en een gedeelte van Boarnsterhim rond Terherne. Het gemeentehuis staat in Joure. De gemeente De Friese Meren telt 51 officiële plaatsen (kernen) en diverse buurtschappen. Sloten is de enige historische stad binnen de gemeentegrenzen.

Monumenten

De gemeente De Fryske Marren kent rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beschermde gezichten. 

Sloten te Friesland, Kapelstreek 223 - arch
Sloten te Friesland, Kapelstreek 223
Wikimedia Commons - arch
Afbeelding
Stadsaanzicht

Beschermd Gezicht

Gemeente De Fryske Marren kent 3 beschermde gezichten: 

Monumentenzorg De Fryske Marren

De gemeente De Fryske Marren streeft ernaar om de gebruiksmogelijkheden van een monument zo min mogelijk te beperken. En om in te zetten op duurzaam gebruik. Een gemeentelijk monument mag gewijzigd worden, zolang de historische waarde van het pand gerespecteerd wordt. De gemeente ondersteunt de eigenaar door kennis aan te bieden over restauratie en onderhoud en biedt ook financiële ondersteuning aan. Wilt u meer informatie over dit monumentenbeleid? 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

In De Fryske Marren bestaat in 2030 een levendige groene economie, waar iedereen aan meedoet. Deze komt vooral voort uit duurzame energieopwekking, water en hergebruik van grondstoffen. Bedrijven profileren zich stevig op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. In de kernen zijn allerlei initiatieven op het gebied van duurzaamheid. De gemeente ondersteunt deze initiatieven.

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Afbeelding
Toolbox

Subsidieregeling restauratie

De gemeente stelt een subsidie beschikbaar voor het restaureren van gemeentelijke monumenten in categorie I of categorie II is aangewezen. Er kan eenmalig gebruik worden gemaakt van deze subsidieregeling. 

De subsidie bedraagt:

  • voor een beschermd gemeentelijk monument in categorie I: 
    25% van de subsidiabele restauratiekosten met een maximum van € 10.000,00.
  • voor een beschermd gemeentelijk monument in categorie II: 
    25% van de subsidiabele restauratiekosten met een maximum van € 5.000,00.

Verstrekking van subsidie vindt plaats op volgorde van ontvangst van complete aanvragen, totdat het plafond is bereikt.

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning

Omgevingsvergunning

Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. 

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Poldermolen Zwaantje, Nijemirdum - Agnes Monkelbaan
Poldermolen Zwaantje, Nijemirdum
Wikimedia Commons - Agnes Monkelbaan

Geschiedenis De Fryske Marren

De Fryske Marren ligt in een uitgestrekt veengebied dat is ontstaan na de laatste ijstijd. In de middeleeuwen is dit veengebied in ontginning gebracht en zijn langgerekte kavels ontstaan. De meeste dorpen dateren uit deze periode. Door de ontginning daalde het oppervlakte van het landschap en zijn op een aantal plekken meren ontstaan. De naam van de gemeente verwijst dan ook naar de vele meren die in het gebied aanwezig zijn. Op sommige plaatsen heeft later nog vervening plaats gevonden. Niet de hele gemeente bestaat uit een vlak veenweidegebied met meren. In Gaasterland is het landschap glooiend. Dit komt door de stuwwallen die in de voorlaatste ijstijd door gletsjers zijn ontstaan. Hier zijn in latere tijden bossen aangelegd. Wilt u meer informatie over de ontstaansgeschiedenis van De Fryske Marren?

Naar boven