Westerweg 35, Noordwijk

Omschrijving

De STOOKHUT uit 1914 in Ambachtelijke trant is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door zadeldak waarop grijze Friese golfpannen; strakke houten windveren; gemetselde nokschoorsteen; muurankers.

In de topgevel van de voorgevel (westzijde) een opgeklampte houten deur.

In de noordgevel een getoogd liggend venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder rollaag en een opgeklampte houten deur.

In de topgevel aan de achterzijde (oostgevel) een klein T-venster onder rollaag; in de top een rond venster met decoratieve roedenverdeling met rondom een rollaag.

In de zuidgevel een getoogd liggend venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling en twee kleine T-vensters, alle onder rollaag.

Stookhut van algemeen belang:

- als voorbeeld van een stookhut uit 1914 in de provincie Groningen

- vanwege de hoge mate van gaafheid

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de boerderij

513643

Inleiding

COMPLEX bestaande uit een KOP-ROMPBOERDERIJ met aangebouwde BIJSCHUUR en STOOKHUT. In 1914 liet Wed. J. de Boer een nieuw voorhuis, bijschuur en stookhut bouwen in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De oude schuur bleef staan en stamt uit omstreeks 1600. De noordgevel van de schuur is deels opnieuw opgetrokken. Tevens zijn de gevels van de bijschuur deels opnieuw gevoegd en deels opnieuw opgemetseld. Het pand is sinds omstreeks 1990 niet meer in gebruik als boerderij.

Het complex is gelegen op een ruim, deels omgracht terrein met houtwallen in een coulissenlandschap. Zowel een oprijlaan met aan weerszijden loofbomen als een zandpad met aan weerszijden essen verlenen toegang tot de boerderij. Aan de zuidzijde van de boerderij staan twee linden.

Waardering

Kop-rompboerderij met aangebouwde bijschuur en stookhut van algemeen belang vanwege architectuur- , cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als voorbeeld van een kop-rompboerderij met aangebouwde bijschuur en stookhut uit 1914 met oudere schuur in de provincie Groningen

- vanwege de sobere traditionele vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het complex als de samenstellende onderdelen