Ursuladyk 3, It Heidenskip

Inleiding

Het ZOMERHUIS, gebouwd in 1884 bij het complex van de stelpboerderij "St. Ursula", ligt ten oosten van de boerderij, tussen de boerderij en het toegangspad. Het is in een Ambachtelijke-traditionele stijl opgetrokken vermoedelijk door aannemer Kl. Wielinga uit Idskenhuizen, die ook de boerderij bouwde. Het zomerhuis omvat drie gedeeltes, die van noord naar zuid in gebruik waren als keuken, kaashok en stierenhok.

Omschrijving

Het zomerhuis heeft een lange, rechthoekige plattegrond, wordt gedekt door een zadeldak van rode gegolfde Friese pannen en is uit bruine baksteen opgetrokken. Voor de decoratieve elementen, inclusief de geblokte hoekversieringen, zijn gele bakstenen gebruikt. De voorgevel wordt versierd door een geschulpte windveer. Daar onder is een ruitvormig siermotief aangebracht in gele baksteen. Twee symmetrisch geplaatste T-vensters met gemetselde, gele strekken voorzien de voormalige keuken van daglicht. In de oostelijke zijgevel zitten een brede houten deur met gele gemetselde strek en een twaalfruits venster met metalen roedenverdeling. De achtergevel wordt gesierd door een windveer, identiek aan die in de voorgevel, een ruitvormige bakstenen versiering en een klein venster met ijzeren roedenverdeling. In de westelijke zijgevel zitten drie houten deuren en drie vensters met ijzeren roedenverdeling. Het INTERIEUR is qua indeling origineel. De vloeren van stenen tegels en houten plafonds zijn origineel.

Waardering

Het zomerhuis uit 1884, horend bij het complex van de boerderij "St. Ursula" bij 't Heidenskip te Workum, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling;

- als essentieel onderdeel van een complex dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is;

- vanwege de architectonische gaafheid van exterieur en interieur;

- in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van het complex en de landschappelijke omgeving.

513622
St.Ursula

Inleiding

Het BOERDERIJCOMPLEX "St. Ursula", is gebouwd in 1884 in een Ambachtelijk-traditionele stijl door aannemer Wielinga uit Idskenhuizen, in opdracht van dhr. Poppe Popkes uit Balk, ter vervanging van een oudere boerderij die dat zelfde jaar afgebroken werd. Het complex ligt op het Workumer veld, bij de Ursulapolder, ten noorden van de Ursulapoel, tussen de Heidenskipstervaart en de Oude Heidenskipstervaart. De meeste polders in dit gebied zijn tussen 1823 en 1870 in cultuur gebracht. De Ursuladijk dateert van 1909. Het complex bestaat uit een STELPBOERDERIJ, een zogenaamd ZOMERHUISJE (dat ingedeeld was in een stierenhok, een kaashok en een keukendeel) en, rechts van de boerderij, twee betonnen TOEGANGSPALEN met het opschrift "Sint-Ursula" die de toegang tot het complex markeren.

Het koetshuis aan het einde van het pad, achter de boerderij, is verbouwd tot garage. Zowel het koetshuis als het oude varkenshok, ten zuidoosten van de boerderij, komen niet in aanmerking voor bescherming van rijkswege vanwege te geringe waarde.

Waardering

Het boerderijcomplex "St. Ursula", aan de Ursuladijk te Workum bij het buurtschap 't Heidenskip, bestaande uit een stelpboerderij, een "zomerhuisje" en een toegangshek, is van algemeen cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling die is verbonden met de drooglegging van de polder;

- vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp;

- vanwege de ornamentiek;