Dorpsstraat 100, Heinkenszand

Omschrijving onderdeel 6: TUINSIERAAD.

Bij de vijver in de parkaanleg staat een natuurstenen doopvont (van elders afkomstig) op een rechthoekige sokkel die aan de voorzijde is gedecoreerd. De sokkel staat op een vierkante voet met de inscriptie 'C.A.J. van Citters 19 juni 1853".

Het TUINSIERAAD is van algemeen belang:

- vanwege de ornamentele waarde;

- als karakteristiek en decoratief onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de ensemblewaarde.

513584
Landlust

Omschrijving van het complex.

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), BOERENWONING (3A) MET SCHUUR (3B), VIJF HEKPALEN (4A en 4B), KOETSHUIS (5) en TUINSIERAAD (6).

Binnen de dorpskern van Heinkenszand ligt de kleinschalige historische buitenplaats Landlust ter plaatse van de in de zestiende eeuw gestichte uitgestrekte buitenplaats Watervliet. In 1793 werd dit laatstgenoemde huis afgebroken en al het opgaande hout gekapt.

Van de geschiedenis en ontwikkeling van de buitenplaats Landlust is vrij weinig bekend. In 1759 werd 'een hofstede met heerenhuis en tuinmanswoning' vermeld in bezit van C. Boudain, weduwe van de burgemeester van Middelburg, A. Veth.

In de negentiende eeuw kwam het goed in bezit van de familie Van Citters en werd het huis als jachthuis in gebruik genomen (1856). Op de Topografische Militaire Kaart van circa 1850 staat een aanleg in landschapsstijl weergegeven, zoals deze thans nog aanwezig is.

In 1957 schonk jkv. S. van Citters het goed aan de Stichting Het Zeeuws Landschap exclusief de boerenwoning met schuur, erf en weiland; sinds 1967 is het huis weer in particulier bezit.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS LANDLUST is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- als voorbeeld van een kleinschalige buitenplaats voortgekomen uit een boerenhofstede;

- vanwege de 19de-eeuwse kleinschalige aanleg in landschapsstijl met komvormige vijver;