Jan Haringstraat 1, Haarlem

Omschrijving

Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Huis ter Cleeff" gebouwd WONINGBLOK, gelegen aan de oostzijde van de Jan Haringstraat tussen de Kleverlaan en de Van Dortstraat.

Het woningblok, dat parallel aan de straat ligt, omvat twaalf woningen in een afwisselende ritmering van twee en drie bouwlagen hoogte. Het ritmeringsschema is één laag, twee hoog, twee laag, twee hoog, twee laag, twee hoog, één laag.

De drie bouwlagen hoge woningen worden, ter hoogte van de derde bouwlaag, ter linker- of ter rechterzijde afgesloten door een balkon met houten pergola.

Voor het overige sluit de architectonische vormgeving van het woningblok aan bij de algemene beschrijving zoals gegeven bij monument-nummer 590.

Waardering

Woningblok, onderdeel uitmakend van het woningbouwcomplex "Huis ter Cleeff", van architectuurhistorisch en sociaalhistorisch belang alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige situering.

513269
Huis ter Cleeff

Inleiding

Op een rechthoekig terrein ten noorden van de Kleverlaan opgetrokken WONINGBOUWCOMPLEX, in 1921 gebouwd naar een uit 1917 daterend ontwerp van J.B. van Loghem. Het woningbouwcomplex, "Huis ter Cleeff" genaamd, werd gebouwd in opdracht van de woningbouwvereniging "Huis ter Cleeff", vernoemd naar een in oorsprong middeleeuws huis dat hier vlakbij heeft gelegen en waar nu nog een ruïne van resteert.

Het complex bestaat uit vier woningblokken waarvan er twee parallel aan de Kleverlaan zijn gelegen en worden doorsneden door de Ter Cleeffstraat (waarlangs zich overigens geen bebouwing bevindt) en twee haaks op de Kleverlaan staan, nummerend aan de Marnixstraat en Jan Haringstraat.

Oorspronkelijk was het ontwerp voor het woningbouwcomplex groter van omvang, maar daar de gemeente in dit stedelijk gebied een groene zone wilde handhaven is het complex beperkt gebleven tot vier woningblokken. Het complex telt in totaal 70 woningen verdeeld over twee blokken van twaalf woningen gelegen langs de Jan Haringstraat en Marnixstraat en twee blokken van respectievelijk 24 en 22 woningen langs de Kleverlaan.

Omschrijving

Het in grauwe baksteen opgetrokken woningbouwcomplex is gebouwd in kubistische trant waarbij de langgerekte woningblokken, welke in verschillende ritmeringen afwisselend twee of drie bouwlagen hoog zijn, worden gedekt door platte daken met overstek. De langgerekte, rechthoekige plattegronden van de woningblokken hebben geen uitspringende delen.

De woningblokken, welke alle parallel aan de straat gelegen zijn, worden door middel van smalle voortuinen omzoomd door hagen van de openbare weg gescheiden. Alle woningen bezitten eveneens een achtertuin.

De woningblokken hebben een vlakke gevelbehandeling waarbij in het midden van twee hogere bouwdelen (van drie bouwlagen hoogte) en in het midden van twee lagere bouwdelen (van twee bouwlagen hoogte) de gevel versierd is met een verticale inkeping met uitspringende bakstenen. Deze plastische gevelversiering loopt door de overstekende houten dakrand heen en eindigt in een schoorsteen. Op de hoeken van de woningblokken en langs de zijwanden van de drie bouwlagen hoge bouwdelen bevinden zich eveneens bakstenen schoorstenen.

Zowel de voor- als achtergevels van de woningblokken hebben een regelmatige vensterritmering bestaande uit houten meerdelige, horizontaal gerichte, openslaande vensters in per bouwlaag verschillende formaten. De houten voordeuren, paneeldeuren met een verticale vensterreeks, zijn twee aan twee ondergebracht onder een brede houten, door smeedijzeren ankers gedragen luifel. De voordeuren worden onder de luifel van elkaar gescheiden door een tweetal houten WC-raampjes en twee in de gevel gemetselde brievenbussen. De zijgevels van de bouwblokken zijn, met uitzondering van twee houten vaste vensters op de begane grond, blind.

De woningen in de bouwblokken welke drie bouwlagen hoog zijn, kennen ter linker- of ter rechterzijde van de derde bouwlaag, een terras met houten pergola. De zijwanden van deze hogere bouwdelen van het woningblok zijn deels bekleed met horizontale houten planken.

Waardering

Het woningbouwcomplex "Huis ter Cleeff" is als een gaaf bewaard voorbeeld van vroeg 20ste-eeuwse sociale woningbouw in Nederland van algemeen belang uit sociaalhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt, alsmede van belang door zijn stedebouwkundige situering; tevens is het complex van belang binnen de oeuvre-ontwikkeling van J.B. van Loghem.

Jan Haringstraat 1 2023 KA Haarlem Kleverpark (60) Ja
Jan Haringstraat 3 2023 KA Haarlem Kleverpark (60)