Haarlem

Haarlem
1175
1175

Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
2011 RD  HAARLEM

Tel. 14 023
antwoord@haarlem.nl
www.haarlem.nl
 

Haarlem telt meer dan 1.650 monumenten en is daarmee één van de grootste monumentensteden van ons land. Dat is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat vierduizend jaar geleden de eerste mensen zich al vestigden in de Noord-Hollandse hoofdstad. De vestiging van de eerste mensen is onderzocht op de plek waar een nieuwbouwwijk gebouwd ging worden. De huidige verkaveling is ontworpen aan de hand van historische lijnen in het landschap. Hierdoor, en door toepasselijke straatnamen, doet de wijk erg denken aan de prehistorie. Toch is de wijk eigentijds. Op deze manier wordt er door naar het verleden te kijken, gebouwd aan de toekomst.
Haarlem
Centrum Haarlem

Verleden naar heden

In Haarlem kun je eigenlijk niet anders dan naar het verleden kijken. Zo torent de Sint-Bavokerk overal bovenuit. Tussen 1370 en 1520 werd dit imposante kerkgebouw vorm gegeven. Bij verschillende restauraties van de toren van de kerk zijn ook verschillende technieken toegepast. Zo moest er in 1964 nog alles met een rad en touwen naar boven worden gehesen. Tegenwoordig kan dat gewoon met een bouwlift.
 
Dat tegenwoordig meer mogelijk is, bewijst ook korenmolen De Adriaan. Deze molen brandde in 1932 af en werd lange tijd niet herbouwd. In 2002 was de heropening van het ‘monument’. Het is nieuwbouw, dus van een echt monument kun je niet spreken. Maar voor Haarlem is er sprake van een belangrijk stuk geschiedenis.

Naar boven