Burgemeester s'Jacoblaan 19, Bussum

Inleiding

Oostelijke reeks van drie woonhuizen in expressionistische bouwtrant, behorende tot het complex "Burgemeester 's Jacoblaan/ Potgieterlaan", in 1925 gebouwd naar het ontwerp van N. Doornberg.

Omschrijving

Oostelijke reeks, bevattende drie woonhuizen, opgetrokken op een gebogen plattegrond en met de voorzijden op het zuidwesten georienteerd. De woonhuizen bevatten drie bouwlagen en zijn opgetrokken in bruine baksteen. De kopgevels zijn gedeeltelijk afgewerkt met houten rabatdelen. De rieten kappen lopen door tot op verschillende hoogten. De kozijnen, vensters en deuren zijn van hout, de oorspronkelijke roedenverdeling is vrijwel overal nog aanwezig.

De voorgevel (ZW) wordt geleed door een topgevel met wolfseind aan de linkerzijde van de middenwoning (19), aansluitend aan de overhoeks geplaatste hoog opgaande schoorsteen. De toegangsdeur bevindt zich aan de rechterzijkant van de topgevel, de rest van de gevel ligt iets terug. Aan de rechterzijde bevindt zich net voor het overhoeks geplaatste geveldeel een hoog opgaande schoorsteen. Het linker deel van de zuidwestgevel van de linkerwoning (7) ligt iets terug. Op de begane grond is een reeks van drie vensters geplaatst. De rest van de gevel is bedekt met houten rabatdelen, op de verdieping de balustrade vormend van de open loggia, bereikbaar via openslaande deuren geflankeerd door vensters. Het rechter deel van de gevel bevat op de begane grond een venster, geflankeerd door zijvensters en in de linker zijkant een deur. Op de verdieping is een vensterreeks van zeven vier-ruitsvensters geplaatst waarvan er een zich aan de linkerzijkant bevindt. De topgevel van de middenwoning (19) bevat op de begane grond een reeks van drie vensters, op de verdieping en de zolderverdieping een reeks van drie. In het rechter geveldeel bevinden zich op de begane grond rechts een deur met drie zes-ruitsvensters aan de linkerzijde en links een dubbel vier-ruitsvenster. In het dakvlak, dat doorloopt tot de eerste bouwlaag zijn twee dakkapellen geplaatst onder rieten kap en waarvan de onderzijde wordt geaccentueerd door een rij rode pannen. De rechterwoning (21) bevat links op de begane grond een reeks van drie vensters, op de verdieping een dakkapel. In het overhoeks geplaatste geveldeel bevinden zich openslaande deuren in een open portiek met geribbelde pijler op de hoek waarin in de zuidgevel de toegangsdeur is gesitueerd. In het dakvlak bevindt zich een dakkapel naast de schoorsteen.

De linkergevel (W), aan de Potgieterlaan, bevat aan de linkerzijde de toegangsdeur in portiek met geribbelde pijler op de linkerhoek. Rechts bevindt zich een reeks van drie vensters in het gevelvlak. De rest van de gevel onder wolfsdak is gedekt met houten rabatdelen en bevat de zijkant van de open loggia, geflankeerd door een venster.

De rechtergevel (Z) aan de Burgemeester 's Jacoblaan bevat rechts van de portiek op de begane grond een vensterreeks met zes-ruitsvensters die zich om de hoeken doorzet. Op de verdieping bevindt zich een reeks van drie vensters onder de ver overstekende dakrand.

De achtergevel van de linker woning (7), zichtbaar vanaf de Potgieterlaan, bevat op de begane grond enkele vensters. De garage sluit hierop aan. Op de verdieping is in het dakvlak een brede dakkapel geplaatst. Op de zolderverdieping zijn twee dakkapellen aangebracht. De achtergevel van de middenwoning bevat rechts een topgevel waarvan het rechterdeel van de gevel uitloopt in een schoorsteen. Op de begane grond is een vensterreeks van drie vensters, op de verdieping van twee vensters geplaatst. Onder de dakrand zijn twee brede vensters aangebracht. Het linker geveldeel ligt iets terug, in de linker zijgevel van de topgevel is een deur geplaatst, terwijl een muurvlak gedeeltelijk is doorgezet. Op de begane grond bevinden zich verder nog twee deuren, de linker geflankeerd door identiek uitgevoerde tien-ruitsvensters. Op de verdieping vormen rabatdelen de borstwering van het balkon onder overstekend dak. In de gevel een reeks van vier en drie kozijnen. De noordoostgevel van de rechter woning (21) heeft op de begane grond de toegang tot het terras en twee kleine vensters. Niet het gehele geveldeel is terugliggend. Een dubbel venster, op de begane grond met deur, ligt in het vlak van de balustrade rechts van een schoorsteen. De oostgevel, zichtbaar vanaf de Burgemeester 's Jacoblaan, bevat een topgevel, gedeeltelijk met hout afgewerkt, met zowel op de begane grond als op de verdieping een venster. Links is op de begane grond een deur geplaatst. In de linkergevel van de risalerende topgevel is een venster geplaatst. In het terugliggende geveldeel zijn vensters geplaatst.

Waardering

De uit 1925 daterende oostelijke woonhuisreeks met garage is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als kenmerkend en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van expressionistische herenhuisarchitectuur en als beeldbepalend onderdeel van het complex "Burgemeester 's Jacoblaan/ Potgieterlaan". Tevens heeft de reeks ensemblewaarde in samenhang met de westelijke woonhuisreeks, de plantsoenen en het tegenovergelegen verdiepte grasveld.

513226

Inleiding

COMPLEX HERENHUIZEN, bestaande uit twee reeksen eengezinswoningen in expressionistische bouwtrant. De oostelijke reeks van drie woonhuizen werd in 1925 gebouwd en de westelijke reeks van vier woonhuizen in 1927, beide naar ontwerp van N. Doornberg. De reeksen zijn langs een ingesnoerde rooilijn gesitueerd aan de oost- en westzijde van de Potgieterlaan en de noordzijde van de Burgemeester 's Jacoblaan, zodat een plantsoen voor de voortuinen gevormd wordt, doorsneden door de Potgieterlaan. De reeksen sluiten visueel de noordzijde van een iets verdiept gelegen grasveld af.

Omschrijving

Het in twee fasen aangelegde herenhuis-complex is opgetrokken op een gebogen plattegrond en met de voorgevels op het zuidoosten georiënteerd. Het westelijke blok is dieper. De woonhuizen tellen drie bouwlagen en zijn opgetrokken in bruine baksteen. De gevels zijn gedeeltelijk afgewerkt met houten rabatdelen. De rieten kappen lopen door tot op verschillende hoogten, met verschillende topgevels en torenachtige volumes. De expressionistisch gedetailleerde venster- en deurpartijen zijn van hout, waarbij deels gebruik is gemaakt van glas-in-loodvullingen.

Waardering

Het uit 1925-1927 daterende herenhuis-complex "Burgemeester 's Jacoblaan/Potgieterlaan" naar het ontwerp van N. Doornberg is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische, alsmede typologische waarde als kenmerkend en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van expressionistische architectuur, toegepast bij eengezinswoningen buiten de sociale sector. Het rondom plantsoenen aangelegde complex heeft tevens situationele waarde als visuele afsluiting aan de noordzijde van een iets verdiept gelegen grasveld in het Brediuskwartier te Bussum.

Burgemeester s'Jacoblaan 19 1401 BL Bussum Brediuskwartier Ja
Potgieterlaan 7 1401 AS Bussum Brediuskwartier