Franse Kampweg 22, Bussum

Inleiding WOONHUIS, behorende tot het complex Hof van Eeden, in 1899 gebouwd voor Truida Everts in een op de streekeigen, landelijke bouwkunst teruggaande architectuur. Het leek in oorsprong wat vorm en grootte betreft op een Goois daglonershuisje. De Engelse invloed was terug te vinden in de brede, als zelfstandig onderdeel behandelde, ver uitgemetselde schoorsteen, die hoog naast het dak stond (verwijderd in 1958). In 1958 werd het kleine huis uitgebreid met een haaks op de achtergevel staande vleugel (één bouwlaag met zadeldak) ontworpen door architect De Kam. NB De uitbreiding uit 1958 valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Sober - in materiaal, vorm, grootte en detaillering - uitgevoerd woonhuis op samengesteld grondplan en bestaande uit één bouwlaag onder samengesteld zadeldak. Het woonhuis bevat een rechthoekig hoofdvolume met aan de westzijde een lagere en ten opzichte van de voorgevel terugspringende aanbouw. Het zadeldak heeft een houten bakgoot, gladde windveren en een dekking met rode Hollandse pannen. Het muurwerk is gepleisterd.

De voorgevel, een langsgevel op het zuiden, heeft iets rechts uit het midden de voormalige voordeur (nu de deur naar de keuken), bestaande uit een gesloten paneel beneden en boven een getoogd 4-ruits raam en heeft aan de rechter kant een 4-ruits zijlicht. Links van de deur was vroeger de eerder genoemde schoorsteen die in 1958 plaats maakte voor de huidige deur met glaspaneel. Aan weerszijden van deze deur is een 6-ruits raam. Rechts van de voormalige voordeur is een twaalfruits stolpraam. De beide kopgevels (W,O) hebben elk een hoog venster bestaande uit een twaalfruits stolpraam onder een achtruits bovenlicht. De aanbouw heeft aan voor- en rechterzijde (Z,W) een twaalfruits stolpraam. De indeling van de achtergevel is sinds 1958 niet meer oorspronkelijk.

Waardering Het uit 1899 daterende sobere, in cottagestijl naar ontwerp van W.C. Bauer gebouwde kleine woonhuis is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorisch waarde als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex Hof van Eeden.

513206
Hof van Eden
Complexomschrijving

Inleiding Complex genaamd Hof van Eeden, bestaande uit een klein WOONHUIS en een HUT op circa zes meter afstand ten oosten hiervan. Het woonhuis werd ontworpen in 1899 door de architect Willem Cornelis Bauer voor Truida Everts, tweede echtgenote van Frederik van Eeden en is thans nog als woonhuis in gebruik. De hut (van Frederik van Eeden), in 1898 eveneens door Bauer ontworpen, stond tot 1908 bij Van Eeden's woonhuis "De Lelie" aan de Franse Kampweg.

Beide onderdelen maakten deel uit van de door Van Eeden gestichte idealistische kolonie Walden.

Omschrijving

In gepleisterde baksteen opgetrokken woonhuis van klein formaat bestaande uit één bouwlaag onder zadeldak met een op circa zes meter afstand ten oosten hiervan gesitueerde houten hut onder zadeldak. Woonhuis en hut staan op een perceel op geruime afstand ten noorden van de Franse Kampweg.

Waardering

Het complex Hof van Eeden is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als merendeels gaaf bewaard onderdeel van de door W.C. Bauer in landelijke stijl ontworpen bebouwing van de voormalige kolonie Walden.

Franse Kampweg 22 1406 NW Bussum Buitengebied Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Cottage