Almelosestraat 63, Ootmarsum

Inleiding

De ORIËNTEERTAFEL te Ootmarsum is in 1922 geplaatst op de Kuiperberg aan de zuidzijde van de Almelosestraat binnen de bebouwde kom van Ootmarsum.

In de jaren twintig en dertig zijn in opdracht van de Algemene Nederlandse Wielrijders Bond (ANWB) en de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond (KNTB) verschillende oriënteertafels geplaatst op uitzichtspunten langs de routes Amsterdam - Arnhem en Amsterdam - Maastricht. Dit exemplaar is een vroeg voorbeeld van een dergelijke oriënteertafel.

Omschrijving

De oriënteertafel bestaat uit een hardstenen vierkante plaat, met gravures in basreliëf van silhouetten en gegevens van gebouwen die aan de horizon zichtbaar zijn. De vierkante plaat bevindt zich op een hardstenen sokkel met inscriptie "herinnering bondsfeesten in Twenthe 22-23 juli 1922". De oriënteertafel bevindt zich op een vierkanten bakstenen basement met betonnen afdekrand en tegels van grindbeton. In de zijkanten is "ANWB" uitgemetseld. Het basement is via vier treden te beklimmen. Op het basement staan twee hardstenen zitbanken.

De ORIËNTEERTAFEL is van cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als uiting van het functioneren van ANWB en KNTB in het kader van het opkomende toerisme in Nederland in het algemeen en Twente in het bijzonder

- vanwege de zeldzaamheid

- vanwege de ligging op de Kuipersberg in directe omgeving van de watertoren en de Israëlitische begraafplaats

- vanwege de gaafheid.

Oriënteertafel Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair oorspronkelijke functie Ja